Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 14. februar 2021

Valentinsløypa

Basecamp Haukeliseter


Løypa heter egentlig Kjelaløypa, siden den snor seg inn til Kjelavatn osv. Men for oss ble løypa gått og fullbyrdet på en sjelden trippel feiring og toppet med et symbol i kjærlighetens tegn.


Dagen i dag er både Valentinsdag, morsdag og fastelavn. Vi er på luksusbasecamp på Haukeli Fjellstue og har allerede opplevd vidda gjennom Ulevåløypa i går. I dag har gradestokken krøpet ned til -15ºC og turen fortjener litt ekstra varme.


Kista

Vi staker ut kursen sørover over Ståvatnet, og går i retning Kista, som har åpnet dagen med et lysshow:


Løypa i dag skal forbli flat. Det er ikke mer høydeforskjell enn 40 meter, så viddefølelsen skal sette seg godt. Det er så flatt at vi ikke merker forskjell på vann og dal. Etter å ha krysset Ståvatn, legger vi Haukeliseter bak oss og ser den ikke før etpar timer senere. Frosten biter noe hardere enn i går. Selv om vi er godt pakket på kroppen, er hår og skjegg ubeskyttet, og frosten maler oss i ekspedisjonsdrakt

Haukeliseter fjellstue

Ekspedisjonsdrakt

Kistedalen inneholder både Kistetjønn og Kisteelvi, men i snødekket merker vi ingen forskjell. Vi bedager oss bare fremover på late stavtak og nyter vær og omgivelser. 
Lite vet Godama at forfatteren har en plan. Rundt om er det uberørte snølerret i fjellsidene som kan fungere som en hvilken som helst kjærlighetserklæringer, men det blir foreløpig i tankene...


Men så dukker det opp; kjærlighetstreet, snølerretet og rasteplassen. Ved Kjelaneset skal det skje. Hjertet tegnes i sanden og ringen kommer frem. I kjærlighetens tegn får mannen sitt ja, damen sine gledestårer, og kaffen sin likør. Her setter vi oss ned og drømmer om fremtidens eventyr. Goturlaget har forlovet seg....Goturen er ikke over, og vi fortsetter langs Kjelavatnet. I sør kuperer terrenget seg i Vassdalen og frister til en senere anledning, mens vi snur mot nord og sikter på en øy som egentlig er fortsettelsen til Kjelaneset (før reguleringen). 

Vassdalen

Kjelavatn

Kjelaneset


Her får vi dagens største høydestingning, hele 40 meter, før løypa idyller seg ned igjen til Kjelavatnet på andre siden. Dagens siste etappe går nordvest og rett mot Haukeliseter, med en kryssing av Godtholstjønn og tilnærming til bilvei, jo nærmere vi kommer. På Hakeliseter er det dekket med fastelavnsboller, og vi feirer hele feiringen med en feiring.

Enkel
Tid: 2-3 timer i goturtempo
Distanse: 9 km
Terreng: Flatt, vidde, vatn, stikket løype

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar