Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 27. mai 2022

Justøya i hytt og pine

Camp Blindleia

I Lillesand ligger en beskyttet båtlei  som er populært for båtfolket. Leia er beskyttet av Justøya fra Skagerak i sørøst, og regnes som det "stilleste vannet" i hele landet.  I dette området ordner vi oss basecamp for å utforske området til lands og vanns.

Justøya i hytt og pine

Maurviga

Det er Justøya som gjør størstedelen av jobben for at Blindleia skal være beskyttet mot Skagerak. Den ligger tett inn til fastlandet med en "kanal" på 3-4 km og har svaberg mot havet og frodige skoger og åkre mot fastlandet. Vi får god hjelp av "TellTur" for tips om å utforske denne øya, og mens vi venter på perfekte padleforholdene, bruker vi dagen i dag til en haug med småturer på Justøya.

Bergsvatnet og 17.mai


Første turmål går fra den lille skolen på øya. Her går vi rett til skogs i et lite dalsøkk som smalner inn til ei lita kløft. Stien er god, og har bare ett lite vått parti. 


Vi fortsetter over et lite eid før vi ser Bergsvatnet foran oss. Vatnet er omkranset av berg. Hvorfor navnet, aner jeg ikke. 

Bergsvannet

Fra vatnet fortsetter vi en rundtur og går gjennom løvskog på fine stier til et interessepunkt med krigshistorisk sus. Her er det satt opp en minnestein til minne om den standhaftige læreren som organiserte 17.mai tog gjennom skogen, rett etter at landet var okkupert i 1940.


Fra minnetavla går turen videre forbi gamle gårdsbruk og på gårdsveien frem til bilveien, hvor vi ser neste turmål...

Friluftsområdet Saltviga


Vi krysser hovedveien og går en kilometer på asfaltert vei ned til ei badestrand. Saltviga er et offentlig friluftsområde, og her er det ordnet til grillplass, toalett og natur, for spesielt interesserte. 


Ut fra vika strekker det seg svaberg mot Skagerak. Vi følger en skogssti utover mot bergene og får nyte området i solskinn og blest.


Utsiktspunkt Vedeheia

Vi er på retur til skolen på asfaltvei, da vi kommer over dette utsiktspunktet. Fra en utydelig start gjennom en litt utydelig sti når vi en litt diffus topp med en gammel skytestilling . 


Dette er et gammelt krigsminne men ligger i et naturskjønt område med god utsikt mot vest. Fort gjort.


Tilbake til bilen bestemmer vi oss for å jukse litt, og kjører etter is. Men det er mislykket siden alt er stengt og det har blitt ettermiddag en vårdag. Sommerens båtturister har ikke ankommet, så sørlendingene roer an. Etter litt leting gir vi opp og sikter mot neste turmål, nord for den populære uthavna Brekkestø.

Festung Maurviga

Det er ikke særlig trivelig med krigsminnesmerker, men kystfort ligger ofte på gode utsiktspunkt, så vi tar turen ut til Maurviga kystfort, der et stort område med ruiner og bunkerser tilgjengelig for skuelystne og krigshissere. 

Nystad

Det er grusvei helt ut til fortet, så turen er enkel å gå. En god kilometer ut mot Skagerak ser vi rester av ugjerninger. Jeg er litt lite interessert i materialet, men ser en mørk sky nærme seg i nordøst. Dermed ordner alt seg med motiv og resultat likevel, og vi kan gå tilbake til basecamp for å få oss is.



Enkel
Tid: 15-60 min pr. tur
Distanse: 1-4 km pr. tur
Terreng: Asfaltert vei, grusvei, skogssti, berg, stort sett tørt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar