Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 3. april 2011

Ryvarden fyr


Ryvarden fyr ligger i Sveio kommune, men er like godt innlemmet som et populært turmål i Haugesundernes eie. Og omegn. Fra Kopervik er det en liten times kjøretur. Da kjører man riksvei 47, helt til skilting Mølstrevåg, og følger fylkesvei 541, og skilting til Ryvarden. Her åpner landskapet seg, og man passerer vakre viker og fjordarmer, til man er ute ved fabrikken i Mølstrevåg. Her må man ta til takke med parkering, uansett forbudsskilt...

Med familien Heggelund Jackson på tur, og sønn inkludert, ble dette en trivelig og familiær tur, mellom mennesker, berg og lyng ut mot det voldsomme havet og Slettå med alt det har å by på.

På oversiden av veien i Mølstrevåg er det godt skiltet, merket og informert om hva som møter oss ute ved Ryvarden fyr, og faktisk langs hele veien er det store episke plakater som beskriver omgivelsene i ord og bilder. Veien er bred og godt gruset, og drifterne av kafèen og galleriet på fyret der ute, kjører hele veien ut med bil. Skam dere!Turen går litt opp og ned, med høydepunktet på omlag 40 moh. Veien går gjennom åpent terreng, pent dandert med både trær og busker på en moseseng, fint tilberedt med berg, som er morsomme å forsere, for å få utsyn, dessuten lekre smakstilsetninger av naturen innenfor havet og "Slettå" i vest. Blir du sulten, er det heller ikke noe problem. Bare smør litt niste.

Veien mellom bergene
Mot slutten av de 2 kilometerene inn til fyret, kan man se hustakene til fyrboligen og boligen til takfyren. Hos barn og barnslige er dette motiverende i seg selv.

100 meter før selve målet går det en sti nordover mot Langholmen og like til Buavik, - den såkalte Nordsjøvegen, for de som synes grusvei er nedtur.  Enda nærmere fyrårnet står et minnesmerke av de som omkom i "Sleipner" - ulykken i 1999, da flaggruten grunnstøtte på det største skjæret "Store Bloksen", rett utenfor.Ryvarden fyr består av flere tidligere boliger, og et søtt lite tårn, en nødhavn, og ellers mange benker for de sittetrengte.

Ryvarden fyr
Å gå rundt på bergene og ned til havet, der bølgene slår inn med voldsom kraft, er anbefalt. Her er naturkreftene nærgående og mektige.


Siggjo (Bømlo) i sikte
I dag var det mange som tok turen ut til fyret, og det er visst ikke så uvanlig heller. Kan anbefales for familier i alle aldre, trillevogn eller ikke, og helst ikke redd for arabere...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar