Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 22. januar 2017

Fjellro


Årets andre skitur. Vi erfarte råtten snø og bratte motbakker i går. Dermed søker vi mer snøsikre forhold i dag. Vi kjører til Slettedalen, et par hundre høydemetre høyere, et par kilometer dypere i innlandet. Der er løypene nypreparerte, føret godt, og bakkene kortere. Målet er å runde vatnet. Men heller ikke i dag lar det seg gjøre. Etter en prat med lokalkjente, finner vi ut at løypene på østsiden av vatnet ikke er kjørt opp pga. snømangel. Det blir derfor den vanlige ruta til Indrejordet, med en liten forlengelse inn mot Berdalen, hvor returen blir fra hytta Fjellro.


Det er mange sporty skiløpere i løypa i dag. De øver på staking, og jeg prøver meg på en "Sundby" selv også. Men jeg har ikke trent nok, og roer meg ned med amatørgange, i den stilen det medfører. Godama har smørefri, så det går bedre.

Selv på usmurte ski går det veldig fint innover. Løypa i Slettedalen er kupert, og føles som en sykkeltur, der vi renner nedoverbakkene på godt føre. Selv om det er overskyet, er været stille og fjellro fyller atmosfæren. Om energi var en mentalitet, ble jeg fylt av dette i dag.


Når vi nærmer oss Indrejordet 5 km senere, faller det noen snøkrystaller, og festet blir bedre i motbakkene. Vi bestemmer oss for å gå inn mot Berdalen, som er upløyd jord for oss.

Indrejordet
På østsiden av vatnet er bakkene lengre. Et par bakker oppover kommer vi til den idylliske hytta Fjellro, som ligger høyt oppe i bakken, med utsikt over hele det langstrakte vatnet.

Fjellro
Vi går noen hundre meter lengre mot sør, når vi ser sola prøve seg gjennom det tykke skylaget. For nå har den bare en time på seg til solnedgang. Denne kampen mellom skyer, sol og tid, skaper et fantastisk lys, som vi prøver å fange.


Vi begynner å tenke på skiformen vår. Det er like langt tilbake, og selv om vi er både motiverte og kjenner oss i form, må fornuften spare på kreftene, og overbevise oss om at det nok er lurt å snu. På vei tilbake, får vi merke blåtimen i horisonten, og fjellro blir til fjellsøvn, skitur blir til hyttetur, når vi har tilbakelagt 15 km. For Sundby regnes det vel som en sprint...

Blålys i horisonten

Tid: Skistadion - Fjellro: 2-2,5 time t/r
Distanse: 15 km t/r
Terreng: Småkupert. flatt, oppgkjørte skiløyper
Vanskelighetsgrad: Enkel, middels distanseIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar