Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 31. mai 2020

Austevoll dag 2

Camp Bakholmen

Jeg våkner opp til gjøken Gunnar, som har koko-et hele kvelden i går. Den er tilsynelatende fortsatt i humør. Her skal det lages egg.

Stora Bakholmen


Gunnar fikk ikke kjæresten til å legge egg i 6-pakningen vår, men vi har medbrakte kalkunegg. Brødskivene la vi igjen, så med både egg og bacon i sekken, blir frokosten et herremåltid. Gunnar galer like fornøyd, selv om fjærkre ligger i stekepanna. Tror ikke den skjønner...
(PS! Kalkunegg er genialt å ta med tur, pga solide skall og store porsjoner)Etter en god lat og mett morgen, legger vi ut på tokt igjen. Nå er målet Horgo, som ligger vest i Austevoll- skjærgården. På vei dit skal vi passere mange holmer. Vi sikter oss inn på lykta i Horgesund, men blir fort avledet av andre fristelser. Gunnar galer i bakgrunnen hele tiden, så vi vet vi er i nærheten... av den.


Vestre Stillet

Vi vender sørover mot Leiholmen, hvor motivene blafrer opp til stadige kunstpauser.


Leiholmen

Om det var stille og fint i går, er det blankeste sorten i dag. Vi krysser Horgesundet uten en eneste bevegelse i havoverflaten, og sikter mot værutsatte Horgetrynet. Her har vi blitt advart mot røff sjø, men i dag ser det ut til at pedagogene har funnet en måte å roe trynet ned på. 

Horgesundet

Horgo

Det er bare båtbølger som treffer oss mens vi går langs sørspissen av Horgo og våger oss utenfor tuppen av Horgetrynet. Og der ser vi havet i vest... Shetland neste...

Møkster t.v.
Horgetrynet, Møkstrafjorden
Horgetrynet, Møkster nedenfor

Fornøyd over å se Norskehavet, og få øya Møkster i nærmere syn, snur vi nordover. Vi har nemlig hørt at de fineste plassene for overnatting er på nord og vestsiden av Horgo. 
På østsiden av Horgo er det noen få holmer. Kriksholmen, Litlableikjo og Langbleikjo. Snart sniker vi oss på innsiden av Ramsholmane. Der er vannet klart og sola skinner opp leirbunnen. 
I nordenden av sundet er det en vik mot vest, så vi utforsker denne.

RamsholmaneYtterst i vika ligger det noen svabergere. Men når vi padler innerst i vika finner vi ei langgrunne, som egner seg for lunsj. Goturlagets bakeravdeling har heldigvis bidratt med kanelstang, så selv om brødlunsjen ble gjenglemt, blir det søtsaker og kaffe.
Etter en herlig pause i godværet legger vi ut igjen. Målet nå er å finne dagens camp. Vi satser på å komme på nordsida av Horgo, for der og på østsiden er det lune viker. Fortsettelsen av padleruta er en opplevelse for øyet. Her går vi mellom holmer, skjær og steiner, hvor aldri en motorbåt har satt sin propell. Sundet mellom Søra - og Nordra-Langøya

Når vi nærmer oss nordenden av Horgo, er holmene bare. Vi passerer sauene i Middagsvågen og skuer nysgjerrig på Middagsholmen, med sine marmorerte svaberg.

MiddagsvågenMiddagsholmen

Fra det åpne havstykket Leiarsund nord på Horgo, går vi nå inn i naturhavna Austrevågen. Her ligger det mange fritidsbåter, så vi må helt inn for å finne en ledig vik. Der er det så langgrunt at kajakkene grunnstøter. Da er det bare å tråkke ut,og lete etter egnet camp. Men selv om vika ligger for seg selv er det ingen egnede teltplasser, så vi tar heller bilder og går ut igjen.Vi padler ut av grunna, og myser etter flere muligheter. Lenger nord i vika finner vi en trang liten vik under en bru. Der er det en golvmatte slik som vi hadde sist natt, og vi bestemmer oss for å slå leir her.

Camp Austrevågen


Vi griller i noe godt i grua, før vi bestemmer oss for å utforske stiene. På Horgo har friluftrådet fått tillatelse til å bruke store områder, og har også en hytte til utleie på en høyde rett der oppe.
Vi følger gode stier forbi naustene i vågen, og opp i høyden mot vest. 


Tid for pollen
Etter turen tar vi tidlig kveld. Sola legger seg bak åsene, og gir oss en sval natt. Men fortellingen ender ikke her.... 


Middels
Tid kajakk: 4 timer i goturtempo
Distanse kajakk: 8 km
Område: Holmer, sund, skjær, viker, delvis eksponerte havområder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar