Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.lørdag 30. mai 2020

Austevoll dag 1


Det er ufattelig gode værmeldinger for pinsehelga, og vi bestemmer oss for en miniferie i telt og kajakk. Vi planlegger å padle i 3 dager med 2 overnattinger i padleparadiset Austevoll, og vi blir ikke skuffet. Denne turen topper listen over padleturer der alt klaffer; vær, område, og tid. 3 dager vi ikke kommer til å glemme, for nå skriver jeg det ned
til info.

Første dag trenger vi til transport. Men neste morgen har vi parkert på Sveholmen, der Havbris kajakk-klubb holder til. Plassen ligger idyllisk til på en liten holme, med en fin liten strand og le for været som nok kan merkes godt her ute ved havet.

Sveholmen

Kajakkene fylles opp med proviant og utstyr nok til å klare oss, men det skal vise seg å ikke være nok...(?)

Uansett drar vi ut fra Sveholmen tidlig på formiddagen. Kursen går mot øyene og holmene i Horgesundet. Vi starter i lett bris, og med tunge kajakker kjennes det litt motstrøms. Men etter å ha padlet en time kommer vi bak Teinholmane som gir oss i le for vinden. 

Hundvåko


Nå padler vi rolig sørover og nyter synet av holmer, viker og skjær. Solstrålene treffer havbunnen og på grunnene får vi se verdenen under vann. Et nydelig skue.
Mellom holmene er det trange sund og vi utforsker det som kommer for øye. Mange av disse er for grunne til å gå inn med båt, men med kajakker går nesten alt bra. Ett av disse sundene er Ronga, som ligger stille og fint bak en holme, og som ikke lett oppdages med 40 knop i en daycruiser.


Ronga

Padleturen fortsetter sørover mellom Narøya og halvøya Knappen, der vi finner en liten vik og går i land der ingen skulle tru at noken båt kunne ankre. Vi kiler kajakkene mellom noen steiner ved svaberget og setter oss ned for en pause. 

Det er nå vi oppdager at vi bare har pakket pålegg, egg og middagsmat. Det mangler dermed brødskiver. Vi diskuterer om det er verdt å padle tilbake for å hente brød, eller om vi klarer å rasjonere med egg til frokost, og middag til middag. Vi bestemmer oss for det siste, og setter i gang med å nyte. Nå padler vi østover og passerer "Stillet". Det skal vise seg å være sant...Under planleggingen så vi en fin liten lagune på kartet og prøver å navigere oss dit. Det er Store Bakholmen vi ønsker å nå. Men det er mye som ser likt ut i området, og mitt innebygde kompass bringer oss for langt sør. Vi krysser derfor båtleden, før vi må justere oss tilbake mot holmen, og finner et nærmest usynlig sund mellom steinene:

Store Bakholmen

Her inne ligger det overraskende nok, et par småbåter, så vi prøver å finne en ledig vik. Og der inne ligger det en gressplett, perfekt for telting, så vi kiler inn kajakkene og kommer oss i land for dagens camp. Jeg setter i gang med å etablere teltplass og bålgrue og lager sitteplasser av drivved, så er campen klar. 


Store Bakholmen

Men da vi setter oss ned kjenner vi en konstant trekk fra skaret bak oss...
Når det kvelder, stikker svabergturistene hjem, og Ingeborg tar seg en tur for å se seg rundt. Etter en stund fatter jeg mistanke. Hun kommer ikke tilbake, så jeg bruker spor-teknikkene mine og ser om hun har strandet en annen plass. Det skal vise seg å være rett. For rett bak haugen har hun lagt seg til soling på svaberget der svabergturistene nylig har forlatt åstedet. Men jeg skjønner hvorfor. For på denne siden av haugen er det mye lunere. Sola vil nok skinne her hele kvelden. Vi bestemmer oss derfor for å flytte campen. I et skar mellom bergene finner vi en perfekt plass for teltet.

Camp v.1.02

I området er det mye søppel som har rekt i land. Vi tar oss tid til litt "rusken" og samler søppel. Et enormt vannrør har bredt seg over svabergene, og vi kjemper for å få det ut av synet. Under arbeidet sklir jeg på en stein og skader ryggen, men med en så fin kveld er det bare å nyte alt annet.

Ferdig ryddet

Kvelden går og vi lager middag på ett svaberg og kaffe på det neste, ettersom sola kommer i skygge. Vi bruker hele området og nyter kvelden på svabergene.

Nå har vi hvilt noen timer, og er klar for kveldspadling. Teltet er oppe og vi er mette. I bløtt kveldslys padler vi ut av vågen og lenger østover. Ved Litle Bakholmen er det et trangt sund som leder oss til et gammelt landsted. 


Litle Bakholmen

Det ligger der fint og historisk, men ser privat ut, så vi går ikke i land. Turen fortsetter rundt holmen og sørover. Når vi runder holmen skinner sola på sitt laveste og setter et nydelig punktum på en herlig dag i Austevoll. 


Men fortellingen slutter ikke her....


Middels
Tid: 4 timer i goturtempo
Distanse: 7 km (Sveholmen - Store Bakholmen)
Område: Holmer, skjær, sund, delvis eksponerte havområder
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar