Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.mandag 15. juli 2019

Måtinden

Camp Vesterålen

Vesterålen blir første del av våre eventyrlige opplevelser i nord. Vi etablerer basecamp på Oppmyre camping på Langøya, der vi deler opplevelser med Gosøstera, Gosvogeren og Gohunden. Fra basecamp drar vi på goturer i turområdene til Øksnes, Andøy, Hadsel og Bø.


Del 5: Måtinden

Måtinden 408 moh, Rikstaven midt i bildet
Vi har hatt en god hviledag etter den strabasiøse turen til Møysalen, og har ryddet opp i PokemonGo. Og litt i sekken. I dag vil vi utforske nordøst-enden av Vesterålen, og etter nøysom research av Godama, kommer vi frem til Måtinden på Andøya. For oss blir dette en kombinasjon av nysgjerrig turisme, siden vi nå må kjøre langs hele Andøya for å komme frem, og ned igjen "austrevegen" tilbake. Vi får altså sett omtrent hele Andøya fra bilsetet.

Bleikøya
Bleik
Det er flere ruter til Måtinden, og den korteste går fra Bauktuva. Vår rute til Måtinden starter ved Bleik, som enten er oppkalt av blikkstille hav, eller den lyse lange stranda som ligger her. Bleik er en liten bygd på under 500 innbyggere, og har Norges eneste rakettstasjon liggende bare en mil unna. Raketter får vi ikke se i dag, men noe mye bedre. Denne ruta skal være den beste opplevelsen, så hvorfor ikke?

Gongsaksla
Fra parkeringen runder vi et lite tjern, før stigningen begynner, bratt gjennom løvskog. Bakken føles ikke lang og snart er vi over tregrensa, ca. 150 moh. Vi følger stien slakt langs Gongsaksla og kommer snart til en noe brattere stigning. Denne fører oss opp 150 høydemeter til, og vi er oppe på snaufjell.  Herfra er sikten overveldende på alle kanter.

Stigningen opp mot Nonstind
Vi følger stupkanten langs Nonstind ca. 350 moh, og oppdager små "trolltunger" bratte stup, og ikke minst sikten mot Måtinden og de karakteristiske stavene mellom Otervika og Rekvika. Måtinden stiger jevnt opp fra øst og stuper ned i havet på enden.

"Lille Trolltunga" på Andøya
Det er to lette kilometer bort til Måtinden, og en liten stigning på ca. 50 høydemeter til topps, der alle i verden vil fotografere. For her er utsikten enda bedre mot "stavene" i det spektakulære neset som stikker ut av Rekvika. Her oppe blir det lett lunsj, havregrøt og kaffe, før vi vendereiser og oppdager resten av Andøya.En enkel nydelig billedskjønn tur i natur på Gotur. Anbefales!

Middels
Tid: 3t t/r
Lengde: 8 km t/r
Høydeforskjell 400 m
Terreng: skogssti, fjelsti, delvis bratt, berg, skiltet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar