Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 11. september 2022

Emberlandsnipen


Emberlandsnipen ble en abstinenstur etter en uke i syden. Turen har vi snakket om en stund, men har aldri kommet høyest opp på lista. Kanskje pga. den beskjedne høyden på 271 moh. Men i fjor ble også dagsturhytta Nipaståvo åpnet, som er en i rekken av mange tilsvarende hytter over hele Vestlandet. Dermed har vi muligheten til å se to nye steder på en og samme tur. Men da må vi ta den lengste ruta.


Vi starter fra dagligvaren i Auklandshamn. Veien der heter "Stølen". Rett ved dagligvaren er det fin parkeringsplass, med turinfo. 



Det er tydelige og godt opparbeidede stier fra Auklandshamn. Her går vi på plankebruer over våte partier delvis på harde gode skogsstier og delvis på berg. Det er heller aldri tvil om at vi er på rett vei, siden det er tett skiltet opp gjennom skogen. 



Ved Tvillingtjødnane er det bra at det er skiltet, for her ser vi bare glimt av vatn bak trærne. Stien er fantastisk å gå på, så vi passerer tjernene fort og er klar for neste vannopplevelse. Vi har riktignok vann rundt oss hele tiden, for i vest ligger Bømlafjorden i mellom oss og Siggjo. Bømlo ble vi godt kjent med i vår


Neste vannopplevelse kommer ved Skinntjødnane. Her skinner himmelen i vatnet og speiler det som er verdt å speile. Rett bortenfor hører vi familiær aktivitet, og skjønner at vi nærmer oss Nipaståvo. 

Skinntjødnane

Nipaståvo

Vi passerer hytta raskt, i frykt for bleieskift, og går inn i et litt mer fuktig område. Nå starter den harde stigningen på 100 høydemeter til nipa.


Veien videre er småkupert med stadig nye utsikter. Vi har Førdespollen i øst og ser på rett bort til Førde. Videre skinner flere tjern mot oss på vei mot toppen, og snart dukker det opp dvergfuru og andre kortvokste trær. I det hele får vi en fin og variert tur til topps.




Utsikt mot Førdespollen


Emberlandsnipa 271 moh.

På vei tilbake har det det stilnet ved dagsturhytta. Dermed sniker vi oss innpå og unngår familiære aktiviteter. Deretter spaserer vi lett tilbake.



Middels

Tid: 3 t t/r
Distanse: 9 km t/r
Høydeforskjell: 225 m
Terreng: Skogssti, berg, plankebruer, våte partier, jevn slakk stigning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar