Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 10. juli 2022

Litlefjellet

Tinderne

Juli 2022 oppholdt vi oss i Romsdal og Sunnmøre for å date berømte tinder i noen av Norges mest fryktede og trolske fjell. Det ble et opphold med mye dårlig vær, og ikke spesielt tett mellom turdagene, men de turene vi gikk var så fantastiske at de veide opp for alle regndagene i mellom. 

Date I
Litlefjellet


Vi har etablert basecamp i Åndalsens og lar oss overvelde av omgivelsene. På vår ferd hit trillet vi ned Flydalsjuvet mot Geiranger, Ørnesvingene opp fra Geiranger og Trollstigen ned til Romsdalen. I mellom alt dette noen fantastiske fjorder, majestetiske fjellvegger og en flom av regn.

Basecamp Romsdalen

Men i dag er været mye bedre og vi tar en oppvarmingstur som filosofer og turistkontor har kalt den enkleste måten å få den beste utsikten på. Det er Litlefjellet som skal observeres og det er Romsdalen som skal observeres fra Litlefjellet, om du forstår. Ut.no kaller turen for en light-versjon av Romsdalseggen, så vi er spente på egg og sånn.

Venjesdalen

Vi passerer parkeringen til Romsdalseggen og kjører videre opp Venjesdalen til 630 moh. Der har det allerede blitt parkert mye, så vi er ikke de første skuelystne på denne fine dagen. 

Bratt opp til Litlefjellet

Vi går bratt opp fra parkeringen, på noe sleipt underlag etter regnet som har fosset ned så langt i sommer. Men det går helt greit å komme oss opp til "eggen" hvor et underverk av utsikt åpenbarer oss rett over kanten. Herfra ser vi nemlig alt. 

Trollveggen, rett i fleisen

Det første vi ser er Trollveggen rett i fleisen. Der står den og skremmer oss med alle tindene og pinaklene som den har å by på. Veggen ruver opptil 1700 meter over dalen, så det er ikke rart den virker trolsk og overveldende.


Vi har Romsdalseggen og den nærmeste toppen Blånebba på den ene siden. Det er i grunnen godt å se på fjellmassivet som er hovedattraksjonen til Goturen i sommer. Fjellet ruver høyt over oss, så vi skjønner at vi skal få jobb i morgen.

Romsdalen, med Blånebba (1320 moh) høyest oppe

Vi blir helt overmannet av Romsdalshornet som brysker seg over oss i sør. Skyene elsker dette hornet og leker seg til og fra fjellet hele tiden mens vi står der og brysker tilbake.

Romsdalseggen 1550 moh

Lenger ut på kanten ser vi "beskjedne" 700 meter rett ned  Romsdalen hvor Rauma renner, bilene blir biller og toget et travelt tusenben. Elva slynger seg nydelig mellom grønnkledde lier som klatrer opp mot de bratte fjellet så godt de kan. Og de kan det godt.

Romsdalen mot Åndalsnes

Romsdalen mot Trollveggen

Vi snur oss og får se enda et mektig fjell bak oss. Det er Venjetinden som reiser seg med sine mange fjellrenner og tårn til det avsluttes i et mektig bratt spir på toppen 1852 moh. Skyene elsker også dette fjellet, men det kommer frem i sola tidvis og fullt ut beregnet for fotografen.

Venjetinden 1852 moh

For nå gjelder det å ikke glemme fotograferingen. Godama poserer villig og det gjør faktisk alle omgivelsene også. Motivene venter tålmodig i lang kø, og spretter opp for hvert steg vi tar. Jeg tar så mye bilder at jeg gruer meg til å sortere når jeg kommer hjem. Her er alt rundt oss vakkert.





Vår første opplevelse av Romsdalen er et mirakel, og vi er takknemlige, overlykkelige og tom for ord, over at vi får være her nettopp denne vakre julidagen. Vi forelsker oss i Romsdalen på første date...


Enkel
Tid: 1t t/r
Distanse: 2 km
Høydeforskjell: 140 m
Terreng: Tydelig sti, skiltet, bratt, berg, ur


Tinderne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar