Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 3. juni 2022

Valåsen


Jeg har i grunnen ikke vært så mye i Skjold de siste årene, men noen år tilbake  utforsket jeg området ganske grundig. Dagens mål er Valåsen, som er nest siste topp i det årlige turarrangementet "Skjold på tvers". Vi derimot er med på det ukentlige arrangementet "bil til hytta" og tar denne turen som en fin ettermiddagstur på vei til basecamp.

Øverst i Prestegårdsvegen er det god parkeringsplass. Herfra en god stigning på grusvei opp til Stemmetjørna. 


Nå har det seg slik at raskeste vei til topps er fra sørenden av vatnet, men her har bonden fryst ut turgåere av hensyn til dyr på beite. Vi tenker at turgåere med hunder kan gi dyrene stress, og blir i så måte en interessekonflikt mellom de interesserte. "Stien blir snart stengt" står det, men vi tar sjansen på at dette er vår siste sjanse.

Vi går gjennom skogen på bløte stier, og finner fort ut at stien ikke er stengt enda, så vi tar sjansen på å fortsette. Det er et langt parti i slakk motbakke, før det endelig bratter seg til, og vi skal innhente høydemeter. 


Oppover brattbakken er det tydelig at det ikke stelles mer med stien. Grantrærne har fått vokse fritt med sine lange greiner over stien, så vi føler at vi går i en tunnel oppover. 



På toppen av bakken er det en gjerdeklyver, og rett etterpå ser vi varden og kommer til topps. Turen opp tok en drøy halvtime, så noen hard tur er det ikke. 


På toppunktet er det utsikt over hele Skjoldafjorden, og deler av Ålfjorden. Det blir en kort fotostopp før vi snur og freser avgårde til flere turmål fra basecamp...



Valåsen 313 moh

Middels
Tid: ca. 1,5 t t/r
Distanse: 4 km t/r
Høydeforskjell: 220 m
Terreng: Grusvei, skogssti, bratte partier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar