Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



tirsdag 7. juni 2022

Kortturer fra Kvala

 


Det ble kveld før vi rakk ut på tur i dag. Men sola er sent oppe, så da er vi det også. For på jakt etter nye "TellTur" poeng kan vi ikke late oss foran TV-en. I dag er det to mål som skal registreres: Nuten og Tjelltjørn. Begge ligger i Kvala, nord i Haugesund, med kort avstand og lite bistand.


Vi prøver oss på korteste og bratteste vei opp. Ulveskar er et skar der det tidligere bodde ulver. I alle fall dersom man sikter til navnet. Når vi går inn i mørkeste bratteste skogen, skjønner vi at det knapt må være plass til 2 ulver her. Og de må være gode klatrere. Terrenget passer kanskje bedre til Lundehund, som har flere tær. Vi har bare ti fingre og to føtter til å bruke, og gjør så godt vi kan for å finne sti.


Oppover bakken er det mye berg, og en og annen hylle å klatre på, men ellers er det mange hindre av tettvokste busker og trær og store kampesteiner. For oss goturere blir det mer buldring enn forventet, så vi puster og peser oss oppover bakken, inntil vi ser lyset igjen. 

På bakketoppen leter vi etter den lette stien opp, og finner den etterhvert. Der er det også skiltet både hit og dit, så vi tripper lett opp til topps og får kveldssol i fleisen. 



På ryggen mot Kariklovane

Vi blir ikke lenge på toppen, men går nå den lette stien ned i granskogen for å finne frem til Tjelltjørna. Det blir et godt stykke ned i skogen før vi ser skilting til målet. Så er det et stykke oppover bakken i delvis fuktige stier, før vi når frem til Tjelltjørna. Nå er sola nær leggetid, og et nedgangslys skinner over vannet og danner dagens siste idyll. 

Tjelltjørna


Noen bilder må taes, før vi skynder oss til bil og hjem, før nattens mulme mulmer seg for mye...

PS! Denne turen kan gjøres mye enklere om man følger ordinære stier, og dropper Ulvaskar. Av erfaring lærte jeg ingenting...

Middels/Enkel
Tid: ca.1,5 t rundtur
Distanse: ca. 4 km rundtur
Høydeforskjell: 130 m / 160 m totalt
Terreng: Tett granskog, kampesteiner, klatring, skogssti, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar