Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 5. juni 2022

Vårlig på Hovlandsnuten


Det er ikke første gang vi går denne harde bakketuren til Hovlandsnuten i Sauda, men det gjenstår etpar årstider. Denne gangen går vi en vårlig tur. Selv om det allerede har rukket å bli juni, har snøen ligget så tykt og tungt i år, at fjellet fremstår i vårlig prakt. I dag starter vi fra Risvollia der det er en liten parkeringsplass ved brua, og tydelig skiltet og merket opp til topps. 


Det godt ut på ettermiddagen, men vi har et vidunderlig vær og har kledd oss sommerlig. Vi vandrer opp hytteveien til Hovlandsstølen, og videre på godt preparerte sommerstier, slik at vi kommer oss tørrskodd gjennom myrhol og gjørmepytter. 


Hovlansdsstølen ligger som alltid idyllisk til i fjellheimen, med fjorden som bakteppe og fjellet som forteppe. Opp hit bruker vi en liten halvtime, og er klar for gode steinbelagte stier oppover lia. Fra stølen på 450 moh til den bratteste kneika går det relativt lett, selv om det er oppoverbakke. Etter mange år med bakkeløpet "Hovlandsnuten Opp" har stiene blir betydelig forbedret fra første gang vi var her.





Så begynner arbeidet. Det er gode steintrapper opp de bratteste partiene mot toppen. En stigning på 300 høydemeter går stupbratt opp til et skar. Men i dag ser vi ikke så mye til trappene. Det ligger fortsatt store rester etter vinter, og vi må vasse oss opp i store deler av det bratteste partiet. 



Inn i skaret har vinden og solen fjernet snøen så vi går stort sett på bar mark opp til toppunktet, hvor vi nyter utsikten i det vakre kveldslyset. 



Hovlandsstølen, 933 moh

Krevende
Tid: ca. 3 t t/r
Distanse: 7 km
Høydeforskjell: 632 m
Terreng: Traktorvei, sti, tørrskodd, sherpatrapper, berg, bratt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar