Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 19. juni 2022

Skrubburdnuten


I dag tar vi oss en søndagstur til Nedstrand i Tysvær. Her er det to turmål som lokker oss, og denne første er den lengste. Fra Nedstrand kjører vi langt oppover lia, til den gamle garden Gurigjerde. Her tenker jeg at Guri hadde et gjerde. Derav stedsnavnet....kanskje....


Fra Gurigjerde går det traktorvei som raskt blir en grovere skogsvei, for så å bli fjellsti lenger opp i lia. Skogsveien er utgangspunkt for turer til omtrent alle toppene i Nedstrandsfjellene. 



Skogsveien går oppover en kilometer i jevn stigning oppover Gurigjerdheiene. Her tenker jeg at heie ligger over gården til Guri, som hadde et gjerde....
Stien går over i fjellsti opp til Litle Badnavatnet, som alltid ligger der som en idyll og speiler Rossafjellet. 


Litla Badnavatnet 455 moh

Elva som renner ut fra vatnet fosser stort sett nedover lia, og herfra ser den mer ut som om den detter rett i fjorden. Eller til Guri....


Fra vatnet krysser vi elva og går i retning Dalvanuten. Nå over myrhei. Men det gjør ikke noe for lokale krefter har lagt ut flere hundre meter med plankebruer over de våte myrene, slik at vi kan gå tørrskodd.



En ny idyll åpenbarer seg ved Svartafjelltjørna, der himmelen speiles og alt ligger rolig og fredelig over den tidlige sommerdagen. Her brukes det litt tid til fotografering, før vi vender oppover lia mot høyereliggende terreng. 




Det er stadig nye fjellformasjoner og tjern som speiler disse, mens vi går i det varierte terrenget mot stikrysset til Dalvanuten. Det blir rett og slett en søndagstur....



Dalvanuten t.v.

Ved stikrysset vender vi nordover (venstre) og fortsetter nå i litt jevnere stigning mot Skrubburdnuten. Fra stikrysset er det bare 700 meter frem til toppen, så dette går lett. 



På Skrubburdnuten finner vi oss le for vinden og koker oss en aldri så liten uskyldig søndagsmiddag. 


Nedstrandfjellene er blant mine favoritter i nordfylket, og det er alltid en opptur å komme seg ut i disse vakre omgivelsene, der småvatn og fjord preger omgivelsene i alle retninger.



Middels
Tid: ca. 3t t/r
Distanse: 8 km t/r
Høydeforskjell: 400 m
Terreng: Kjerrevei, skogsvei, skogssti, berg, myrlendt, plankebroer, jevn stigning, få fuktige partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar