Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 4. juni 2022

Junikveld på Tempereidnuten


Denne nuten er den mest karakteristiske fjelltoppen i utsikten vår fra Svandalen. Nå er det 6 år siden vi klatret opp de bratte stiene, men husker dette som en nydelig tur midt på sommeren. 738 moh ligger den og her er det fortsatt vår. Toppen frister oss til å ta en vårlig ettermiddagstur. Vi følger samme rute som sist og tar med oss bilen på tur de første 360 høydemetrene til Napamyra. 


Turen opp fra Napamyra starter og ender bratt. 380 høydemeter i sammenhengende motbakke. De første gjennom løvskog og hellende myrer. 



Langs ruta er det nyutsprungne løvblader og hvitveis i skogbunnen. Fjellet våkner til liv.


600 moh er det et skar der vi kan se til den andre siden. Her ser vi rett mot Austarheim og Hereimslia, der vi ettervhvert begynner å bli kjent. 



Nå vender vi østover og opp til fjellryggen. Terrenget åpner seg og bare noen busker vokser her oppe. Nå utvides utsikten og vi kan se hele Sauda og Saudafjorden. Innafor kanten ligger små tjern og idyller seg i mellom svabergene i den slake motbakken mot toppunktet. 




En drøy time fra start er vi på toppen, og ser oss rundt omkring. Det er en varm vårlig junidag og selv på kvelden er sollyset kraftig nok til at vi holder oss varme 738 moh. 

På Tempereidnuten 738 moh

Krugdalsfossen


Tjelmen

Vi går ned den samme bratte veien som sist, sikter mot hyttefeltet ved Tjelmen. Her kommer utsiktspunktene på rekke og rad. 



Stien nedover er bratt, men enkel å komme seg ned på. Midtveis er det et flatere parti med idyllisk løvskog og koselige sauer.


Nå er det bare det bratteste partiet ned i skogen før vi er nede på grusvei og kan se opp på fjellet igjen.


Middels
Tid: ca. 2-3 t rundtur
Distanse: ca. 4 km rundtur
Høydeforskjell: 380 m
Terreng: Kjerrevei, skogsstiene, grusvei, bratt, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar