Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 17. april 2022

Takhidler uterestaurant


Vi bestemmer oss for en siste skitur for året. Med mye varme er det stor rasfare, men nå har det smeltet så mye de siste dagene, at det snart ikke er mer snø som kan rase. Målet blir en trygg trasé innover Åbødalen, men litt lengre enn vanlig. Vi skal nemlig finne "TellTur" målet Takhidler, som ligger der Åbødalen smaler seg inn til en trang passasje, kalt Store Trongjå. Takhidler er et lokalt navn på en helle eller overheng i fjellet, som man i tidligere tider søkte ly for været. Nå mest brukt av sau. Vi passerte denne for 4 år siden på vei til Sandvasshytta


For å få en snill stigning fra parkering i Jeskedalen, går vi på vestsiden av dalen. Vi starter ikke før middagstid, for ved turens ende skal vi ha utemiddag, pga og til tross for....


Sola står høyt nå sent i april, og i dag sier værmeldingen "helt perfekt". Det er opp mot 10 grader, skyfritt og vindstille. I snøen er det slush i kontrast med vår forrige skareskitur. Lett. Ved første stikryss studerer vi kartet og bekrefter at det finnes en rundtur fra vestsiden av dalen, som runder ved Takhidler hvor vi kan snu og gå østsiden ned dalen igjen.Vi går i høyt tempo og nesten uten stans frem til Fossdalsfossen, passerer de idylliske stølene hvor vi nok en gang må fotografere. Langs fjellsidene i Kvanndalen har det går flakskred, som minner oss om rasfaren. Innover dalen er det mindre sjans for ras i dag, ser det ut til.

Klekkstølen


Jøsteinen

Elva er helt åpen etter en uke med snøsmelting, og våren trenger seg gjennom og haster mot sommer, selv her oppe 500 moh.


På turens høyeste punkt har hyttefolk heist flagget i ei bjørk. Men i ryggen har vi sola som skinner med en glorie og lager fenomenet "halo". Vi foreviger inntrykkene over nasjonalitet og fenomen, før vi suser ned bakkene til Buer.

Valget står mellom og gå nedover i dalen for å krysse elva på en en vinterbro, eller fortsette innover dalen for å krysse en bro vi ikke vet er der. Det er nesten folketomt i Åbødalen i dag. Dette finner vi spektakulært, den nest siste dagen i påskeferien. Men det ser ut til at de fleste har reist hjem, tross det nydelige været. Vi tar sjansen på å gå innover dalen og satser på at det finnes en plass å krysse elva. Noen hundre meter lenger borte ser vi en hytte og en person. Vi må snakkes...


Det er en saudabu som sitter her oppe ved Buhidler. Hun er lokalkjent og riktig person for det vi lurer på. Men hun blir litt forvirret av spørsmålet, for rett ovenfor hytta hennes er det en Takhidler. Hun bor jo på Buhidler, som er oppkalt etter helle over hytta. Men vi gjør oss forstått over hvor vårt mål er, og da kan hun forklare at det er mulig å krysse ei bru noen hundre meter innover. Problemet er at denne er veldig smal, og ligger over et juv som kan være vanskelig å komme ned til i snømassene. Vi takker for informasjonen og satser på at vi klarer å krysse brua.


Videre innover går vi "off-piste". Mellom glissen løvskog holder vi oss nært elva, som har våret seg for våren, og ivrige vannmasser forteller oss at det ikke er lett å krysse den. Men etter oppskriften finner vi brua. Og etter oppskriften er den smal og ligger over et juv. Riktig er det også at snømassene på siden av brua er så massive at vi ikke klarer å ta oss trygt ned til brua. 


Dermed får vi et dilemma: Takhidler er på andre sida av elva. Hvordan skal vi komme oss dit? Skal vi satse på at det er steiner til å krysse elva lenger oppe? Finnes det snøbreer som er trygge å krysse? Kan vi komme nært nok til at GPS-koordinatene holder til denne sida av dalen? Vi prøver.


Vi fortsetter videre opp i nydelig skiterreng. På andre sida er det mye brattere, så den traseen vi har valgt er den beste, turmessig. Foran oss står den karakteristiske fjellveggen ved Reinakvam som vi har sett helt siden starten av turen. 

Store Trongja

Oppover til dalen er det så trangt at den heter Store Trongja. Det er her Takhidler skal ligge, og etter  litt mysing, ser vi den på andre siden, en stor kampestein med litt overheng. Da spørs det om vi kan krysse elva, eller om vi kommer nært nok.. 


Takhidler

Vi smyger oss ned til elva, og ser at den er mulig å krysse til bens. Snøbroene har smeltet. Men vi sniker oss så nære at GPS-signalet viser at vi kan sjekke inn. Turmålet er nådd. Det er tid for middag. 

Vi er på vestsiden av dalen, og med høye fjell vil nok sola forsvinne her først. Det gjelder å finne en helle. Vi går litt tilbake og litt vekk fra elva igjen for å søke le for vindpustet som følger nedover elva i skaret. Ei lita snøfonn er nok til å sitte mot sola og nyte middagen på Takhidler uterestaurant. Litt pasta med tomatsaus er matrester vi har tatt med oss for bærekraft og de greian der. 


Men nå ser vi sola danse lavt over fljellene i vest, så vi må prøve å komme oss ned til Buer og over på østsiden, hvor sola trolig fortsatt skinner etpar timer ekstra. Det er nå vi oppdager at vi faktisk har gått i oppoverbakke til Store Trongja. Det er lett å gå i nedoverbakke. Noe særlig gli er det ikke med smørefri og kortfeller, men lett går det.Rett før vi kommer til Flotebogjen ved Buer kaster Reinakvam en skygge i dalen. Vi setter tempo opp og kommer oss inn i sola igjen. Nede ved "flotane" (Der elva svinger over myrene) skinner kveldslyset mykt, og vi må stadig stoppe for å fotografere.Vi fortsetter over brua nedenfor Buer, og krysser dalen til østsiden, hvor vi får fortsette i mykt lys nedover Åbødalen. Det forbauser oss hvor stille det er her, 1.påskedag. Ikke et menneske å se i tykkeste hyttefeltet nedover. Vi har hatt dalen for oss selv hele dagen....
Vi har hatt mange fine skiturer denne vinteren, men som vanlig konkluderer vi med at denne var årets fineste. Stilt på alle måter, Nydelig vær på alle måter, og spektakulær natur på alle måter. Det var helt perfekt å sette et punktum på vinteren på alle måter...

Middels
Tid: 5t i goturtempo
Distanse: 13 km t/r
Høydeforskjell: 250 m
Terreng: Oppkjørte skiløyper, "off-piste", jevn stigning 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar