Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 3. juli 2020

Telemarkskanalen: Fjågesund - Lunde

Telemarkeringen

Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker,  fra høye fjell og vidde i nord,  dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve. 
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder. 
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark,  fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.

Del 3

Telemarkskanalen: Fjågesund - Lunde

Vi våkner opp til en vindstille og idyllisk morgen i soveboksen vår. Vinden fra i går har lagt seg, og Flåvatnet viser seg fra sin beste side.Vi er rimelig fornøyde med oss selv etter å ha padlet 31 km i går. Bak oss har vi nå 41 km og foran oss 40 km. Vi satser på å komme frem til basecamp Lunde i dag. Det er  27 km unna. 

Fjågesund


Når vi legger ut fra brygga, må vi nyte stillheten og det speilblanke vatnet. Vi satser på å slippe unna sportsetapper i dag, men er klar over at vinden i ryggen ga bedre fart, så om vi skal rekke målet vårt i dag, kan vi ikke late oss. Vi sikter mot Finnsandodden, og krysser fjorden med godt mot. Det speilblankt vannet gir ingen grunn til omveier.

Flåvatnet
Finnsandodden
Ved Finnsandodden ligger Busettbakken med to små strender og etpar hytter. Idag blir motivet nærmest et symbol på freden vi kjenner inni oss. Livet kan ikke være mer avslappende enn dette. 

Busettbakken
Det er nå et bratt område vi passerer, selv om vannet er flatt. I fjellsidene ser vi et fargespill av mose og lav, og er forundret og imponert over furuas vilje til å feste seg i fjellveggen



Furuas vilje til å bite seg fast
Halvveis i vatnet jeg kjenner meg nummen i bena og vi bestemmer oss for å strekke oss litt. Farten i dag er lavere enn i går, men dagen nytes kanskje enda mer. Vi sikter mot Grimnesodden. Der vi tar en rask landgang.

Grimnesodden
Etter en halvtime er vi på fjorden igjen. Nå er "Victoria" på vei ned kanalen. Vi venter på hekkbølgene og surfer fint over de.

Kanalbåten Victoria


Men nå ser vi en fin strand lenger fremme og sikter mot den. Vi trenger ikke å haste denne dagen, så legger til stranda ved Teigen, etter bare 5 km padling. Vi tar oss en kort middagspause og nyter det fine landskapet. Svaberget og stranda på Teigen stikker uforskammet ut i Flåvatnet, der det ellers bare er li og bratte berg på begge sider.

Teigen





Vi tar ikke lange pausene i dag. Straumen har vært (den 3.) i sikte lenge, og vi styrer rett mot den. Vinden tar seg litt opp, men udramatisk, spesielt med tanke på erfaringene vi har tatt med oss. Etter en liten time er vi inn i den lengste og siste strømmen. Det er i denne strømmen de fleste slusene er, og vi skal overnatte midt i leia.

Kvernbukta

Innerst i Flåvatnet ligger Kårsteinsundet og Flåbygda. Det er som en tjuvstart på Straumane, men regnes som en del av vatnet. Det har ikke oksene tid å tenke på, for de vil bare kjøle ned klovene litt, og synes det er småirriterende at vi bare flyter forbi og hindrer de i å stange eller sparke oss.

Småirriterte okser
Øverst i Straumen den 3. ligger Strengen, som var endepunktet på dampbåttrafikken før slusene kom nede i strømmene. Herfra går Strengenvegen som var den videre veiforbindelsen ned til Ulefoss. 3 km av gamlevegen er bevart og tilgjengelig for sykling. Strengen brygge er nå gjestehavn for småbåter, og tilholdssted for fritidsboliger, og ligger der og idyller seg selv.

Strengen

Strømmen ned til Hogga er til å begynne med stillesigende, og gir oss lite hjelp med fremdriften. Men vi nyter rolig tempo og skuer på gårder og fritidsboliger som ligger langs bredden. Men det har ikke geitene tid å tenke på. De er alt for opptatt med å spise ting de ikke burde, og leter etter junkfood ved piknikbenken.




Et stykke nedenfor Strengen får vi nærkontakt med "Henrik Ibsen" og må passe oss for hekkbølgene igjen.  Hestene tenker vel at Ibsen er gammelt nytt, når vi passerer de, der de sysselsetter seg med gressing og internasjonal hudfarge. Hvilken rase de er vet jeg ikke, men "urnorsk flodhest" er vel ikke langt fra sannheten...

Kanalbåten Henrik Ibsen
Flodhest
Over Hogga sluse er Hogga kraftverk. Noen skilt langs elvebredden advarer oss mot tverrstrømmer, som kan dra oss ned i sluket, sende oss ned i turbinrørene og kverne oss opp for å gi kraftfór til folket. Vi diskuterer om vi vil bli kjøttdeig eller ikke, men kompromisser med at vi trolig unngår de, siden det ikke er nevnt i noen informasjonsblader. Vi har tross alt padlet i frisk bris...

Forbi tverrstrømmene svikter kamera, og jeg får ikke filmet spenningen. Men dette var ikke noe dramatisk uansett. Med dagens vannstand holdt vi oss bare til høyre der tverrstrømmene er svakest. Det er også sikret en del rundt nedløpet til kraftverket, så kan man padle 100 meter, går dette helt fint. Ingen grunn til bekymring.

Hogga sluser 72-65 moh
Ved Hogga sluse skal vi kjede oss litt. Slusene stenger foran nesen vår, og slusevaktene skal passe på Kjeldal sluse etpar kilometer unna. Mulig de overså oss. Vi er jo veldig veldig slanke....

Etter en times venting åpner alle slusene. Ikke fordi vi er lei oss, men noen ganger må man bare tømme seg. Dette er vår debut i sitte i en enorm sluk. Strømmen vil ha oss fremover, men vi stabiliserer oss bak angitt merke. Litt jobbing, og en nytt belte i kajakkpadling. For øvrig helt udramatisk. Etter å ha padlet de 3 store innsjøene på 72 moh, senkes vi ned til til 65 moh. To kamre.




Fra Kjeldal er det ikke flere sluser vi må rekke før stengetid. Kjeldal sluse 3 kilometer lenger nede er stengt for kajakkpadling. Der er det satt opp en elektrisk fiskesperre for å hindre gjedda å spise opp ørret osv. i vatna ovenfor. Vi føler oss uforbeholdent anklaget, men blir dømt til å bruke tralle gjennom sluseområdet. Men det er liksom ikke galt at canadagåsen har linedans på bredden (?!)


Kjeldal sluse
Ved Kjeldal sluse kan man overnatte i telt (fricamp)
Det finnes traller ved slusene
Fine kajakkbrygger ved Kjeldal sluse
Uten ørret i kjeften blir det selvsagt surmuling, men etter en halvtime er vi i strømmen igjen og kan nyte siste del av etappe 3 i Telemarkskanalen. Det er et utrolig rikt dyreliv langs kanalen.

Rikt dyreliv langs kanalen
Nå kommer vi til basecamp Lunde, og padler omtrent rett inn på haugen der vi rigger opp campen igjen. Her legger vi oss ved andedammen og får dyrelivet midt i fleisen.

Lunde kanalcamp
Lunde sluse
And og ladekabel
Vi har hatt en utrolig fin og stille dag fra Fjågesund, og tar nå en lang velfortjent hvil, før vi i morgen skal padle siste etappe til Ulefoss.

Middels
Tid: 1- 2 dager
Distanse: 27 km
Landskap: Stor innsjø, strøm/elv, sluser, eksponert for raskt værskifte i sjøen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar