Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.torsdag 9. juli 2020

Roholtfjellet

Telemarkeringen

Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker,  fra høye fjell og vidde i nord,  dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve. 
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder. 
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark,  fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.

Del 7

Roholtfjellet

Vi har flyttet basecamp til Vrådal. Dalen ligger sentralt mellom vatn og fjell i Vest-Telemark, og her skal vi boltre oss med 3 turer i Telemarkeringen vår. Vi leser oss opp og lar oss friste til blankskurte fjell og bratte heng i kombinasjon med skogstur og nydelig vær. 

Det går flere turer til Roholtfjellet, men siden vi fikk nok skog langs Lårdalstigen gjelder det nå å finne korteste vei til snaufjellet. Det blir fra heia ovenfor Vrådal, kalt "Heia" (like greit...)

Det er god parkeringsplass ved skytterfeltet på Heia, og vi krysser veien for å gå mot fjellet. Her oppe er det flatt og gode brede stier inntil vi kommer til gamleveien mellom Vrådal og Kviteseid. Her er det kjerrevei. 

"gamleveien" Heia
Vi synes i det hele tatt det er lett å gå, og tripper langs kjerreveien, før vi passerer et lite myrområde. Etterpå går vi opp en liten bakke og forhøyer oss selv.

Legg til bildetekst
På bakketoppen åpenbarer Roholtfjellet seg med den søte stilrene Stemmyra som strekker seg foran oss. Det beste er at vi nå går inn i min favorittskog: Furu!


Stemmyra

Det er noen småbakker i dette partiet, og på sidene ser vi en forsmak av blankskurte fjell. Vi går opp mot Presttjørn og observerer vann, selvsagt. Vi har bare jobbet oss opp 100 av 600 høydemeter, og fortsetter uten stans.

Presttjørn
Nå bakker vi oss opp i mindre skog og mer svaberg. På ett parti går vi gjennom vann, der bekken er forvirret og renner på det som er. Stilig.


Imens skinner sola skarpere og skarpere på fjellveggen foran oss. Det er lite som gror her, og berget ser glatt ut. Lenger oppe får vi også utsikt over Eidstodpølen og innsjøen Nisser som ligger sørover i landskapet.
Det troller seg til oppover Svabergene. Trær dør i voksen alder her oppe. Berggrunnen er næringsfattig, og til slutt må de gi opp. Vi slår oss ned her og tar noen minutters stillhet...Det er et mektig og stort svaberg vi følger oppover. Svarte alger forteller oss at det må være glatt her når det er fuktig. Men i dag er det en fin varm sommerdag og tørt å gå på bergene. Vi våger oss oppover et brattere terreng på fjellet, selv om det finnes alternativer gjennom mindre eksponerte stier i krattene på sidene. 


Nærmere toppen går vi nå inn i grov ur, før vi må benytte tau for å klatre opp de bratteste partiene mot toppen.
 Austre Roholtfjell 1005 moh
På toppen konkurrerer den vide vakre utsikten med et nydelig fargespill i bakken, og fotografen får motivere seg, etter en liten lunsj bak en stein. Vi tenker at vi skulle kunne fly enda høyere, og gjør vel også det, på et vis...Vrådalsvatnet


Nisser

Det er to topper på Roholtfjellet, og vi har hørt rykter om noen badedammer mellom toppene. Vi går ned til tjernene på slakke svaberg, som er lette å trippe på, og kommer snart ned til det hjertetjærende tjønnet i søkket mellom toppene.

Vestre Roholtfjell 1017 moh
Hjertetjærende tjønn

Lenger nede speiler en dam seg inn i evigheten, og frister gasellen til til et bad


Så blir det kveld igjen, slik det pleier i Goturlaget. Kveldlyset leker med skyformasjoner som samler seg i alle varianter og setter et vakkert punktum for en perfekt topptur.Middels
Tid: 6-7t  t/r
Distanse: 13 km t/t (inkl Roholttjønnan)
Høydeforskjell: 600 m (+130 m til Roholttjønan)
Terreng: Kjerrevei, skogsti, bratte partier, tørt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar