Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



torsdag 30. mai 2024

Storavik på Fylkesnes


Vi får endelig eksportert gjester og ryddet opp etter oss, etter den store sammenslåingen av mann og kvinne, giftemål og kjønnsfordeling innad i Goturen. Nå vil vi ut på tur! Med oss i sekken har vi reker, pakket inn i 4 lag med plast for å sikre oss mot uggen lukt og rekeskallproblem i årene fremover. Turmålet faller på Bømlo vest. 

Vi drar mot Fylkesnes og Gilje, der vi starter opp på Gilje skole og går nedover Korsnesvegen noen hundre meter. Turmålet er Storavik, der vi ikke aner hva som venter egg, men som både friluftsråd og det lokale fjellaget anbefaler. Fra grusvegen går vi inn i et myrlendt område, men stiene er stort sett tørre innover skogen. Mye av turen er lagt i skog, og er småkupert med 5 meter høydeforskjell det meste av turen, helt til vi er fremme på neset mellom austre og vestre Storavik. Her koser vi oss med reker og ser på den fine utsikten sørover. 




Enkel
Tid: 1 t/r
Distanse: 3,5 km t/r
Høydeforskjell: 30 m (160 m totalt)
Terreng: Grusveg, skogsstiene, flatt, tørt

Ut.no

mandag 20. mai 2024

Jubileum på Vassnuten


Det er mitt 50 års-jubileum og jeg ønsker med Vassnuten til bursdag. Denne gikk jeg i all ensomhet i 2011, men nå skal jeg snart ha frue, og Godama har fulgt meg flittig på tur siden 2012. Det jeg ikke vet er at hun har andre lumske planer for dagen, så hun er hakket mer stressa på tid enn meg. 

Bjordalselva

Jeg gjør et forsøk på rolige steg fra parkeringsplassen innerst i Bjordalen. Her går vi ned mot jordet, over elva og brått til venstre, før vi følger Vassleitet langs Bjrodalselva opp mot Longåsdalen.

Godama har det travelt

Ved vatnet tar vi til høyre og følger en mer gjengrodd skogsveg 1 km frem til en privat hytte. 


Der er det grusveg som vi følger en liten kilometer i slakk stigning opp til myrene ved det det øvre Paddetjørnet. Vi tar stien inn mot Vassnuten gjennom løvskog, mens jeg forsøker å innhente hukommelsen fra 2011. Men jeg lykkes ikke, så har ingen ekspertråd å komme med på vei oppover skuldra av nuten. Godama har forresten ikke tid til mine memoarer. Hun har planer...

Vassnuten

Godama tenker på overraskelsen


Det visler litt i graset og der snor en orm seg gjennom. Det ikke første gang vi ser stålorm i år, så de later til å ha et godt år.


Det går jevnt oppover den neste kilometeren, før vi treffer en fuglemann som leter etter "bomber". Han har sett etter en fugl som sjeldent er i dette området, og har sine teorier om fattig landskap og trivsel og de greien der. Landskap skjønner vi oss på, men for oss vandrere er dette landskapet rikt på motiv.

Mot Skjoldafjorden

Vi kommer snart opp mot ryggen av nutet, og passerer en hidler jeg tror jeg kan finne i hukommelsen. 



Mot Ålfjorden / Sveio

Men nå stiger vi opp på ryggen og går de siste hundre metrene opp til tvillingtoppene her oppe, der man fra den ene toppen ser til den andre, og omvendt. Og bak begge er det utsikt enda lengre. En nydelig tur til bursdag er alt jeg kan ønske meg, men dagen er enda ung, så overraskelser, fest og fintfolk venter meg resten av dagen...

Middels
Tid: ca. 2-3 t t/r
Distanse: ca. 9 km t/r
Høydeforskjell: 350 m
Terreng: Skogsveg, grusveg, skogssti, fjellsti, jevn stigning, våte partier


søndag 19. mai 2024

Låklinuten


Utbjoa og Innbjoa er ikke et veldig kjent landskap for oss, men i dag blir vi lokket til denne vesle toppen. Vi starter fra en god parkering utenfor Innbjoa, ved en haug som kalles Kyrkja. Her starter vi turen på grusveg opp 100 høydemeter til den degraderes til lite brukt skogsveg. 

God parkering vest for Innbjoa


Grusveg 100 høydemeter

Skogsveg 

Det er en nydelig ettermiddag  og vi er forundret over at trollet har våget seg ut for å hente et tre. Men den beveger seg så sakte at vi ikke merker det, så vi fortsetter opp i skogen.

Troll stjeler tre

Skogsstien videre er snill og slakk, men har noen våte drømmer etter vinteren. Men stort sett er det en vanlig tur på stien. Der finner vi trollslim, så trollet har nok spist et kristenmannsblod eller to.

Troll sikler kristenmannsblod


Etterhvert kommer vi opp til et myrlendt område, men nå skal vi opp en brattbakke over en høyde. Oppe på haugen har et annet troll forsteinet seg mens den satt fast i sola, og vi kan passere trygt.

Brattbakke over knaus

Troll sitter fast

Vi går nå ned i et søkk av en myr, på litt fuktige stier ved Ramsen, frem til foten av nuten. 

Ramsen

Der går det en kort bratt sti som leder oss vakkert til topps. Her ser vi Innbjoa og Dalen fra toppen og kan skue Romsa og de ytre Etnefjellene på andre siden av fjorden. 


Låklinuten 391 moh

Fornøyd med sol og slikt, tusser vi oss ned i trollskog og nøkkmyrer til vi har bena pent plassert på gasspedalen og suser til andre turmål.

Enkel/Middels
Tid: 2t t/r
Distanse: 6 km t/r
Høydeforskjell 340 m (393 totalt)
Terreng: Grusvei, skogsvei, skogssti, jevn stigning, bratte partier, våte partier, skog myrlendt

fredag 17. mai 2024

17.mai på Dalvanuten


Det er nasjonaldag og vi har gjort de nasjonale tingene som kreves. Men tradisjonen for Goturlaget har de siste årene vært gåtur, og i år viker vi heller ikke fra. Det blir topptur i Nedstrand, som er noe av det mest nasjonale vi kan finne i en times omkrets. 

Turen starter ved det nasjonalromantiske småbruket ved Gurigjerde, fortsetter i norsk blandet skog opp langs fjellbekken til fjellvatnet. Ved vatnet kunne Wergeland fort ha diktet en røye som spretter til værs, men det får gå inn i lyrikken. Vi nyter synet likevel og fortsetter vår vandring gjennom myrområdene.


Nå kommer vi til Svartefjelltjødna som ligger der nydelig norrønt med det en treet og den lille knausen. Videre går vi opp til fjells slik vi nordmenn liker det, og rett oppe skaret har en stålorm våknet til vekselvarm, og snor seg gjennom graset. 





Vi går den fine fjellryggen og kommer til topps, gjennom lyng og hei, mens Godama traller en nasjonalsang og 17.mai blir fullbrakt.



Middels / Krevende
Tid: ca 3 t t/r
Distanse: 9 km t/r
Høydeforskjell: 426 m
Terreng: Grusveg, kjerreveg, skogssti, fjellsti, plankebroer, jevn stigning, småkupert, tørt


onsdag 15. mai 2024

Nautøya


Vi så det for oss hel greien: Solnedgang midt mellom Bømlo og Stord, der hvor en enkel liten rundtur ligger. Dvs. målet var å få litt trim på den fine vårdagen. Vi kjørte på kveldstur til trekantsambandet og fant en god parkeringsplass rett før Bømlobrua.




Denne turen går gjennom skog og lønner seg i kveldslyset, da solstrålene lager mønster med bløtt lys og skaper de varmeste fargene. Stien er stort sett tørr, og med noen plankebruer over våte parti. Det går mye opp og ned i det småkuperte terrenget, men høydeforskjellen er ikke mer enn 10 meter.

Runden gjorde vi unna på 30 minutter, men for en fin utflukt kan denne brukes hele dagen på. Ta med madrass og piknik-kurv!

Enkel
 
Tid: 30 min
Distanse: 2 km rundtur
Terreng: Skogssti, skog, strender, berg, småkupert