Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 10. mai 2024

Bremstølen

Hardingen

Camp Kvinnherad

Syv år etter vi utforsket turmål i Hardanger i 2017 har vi i år basecamp i Uskedalen i Kvinnherad,  både i mai og juni, og er klar for å utforske alt fra enkle til krevende turer.

Del 3: Bremstølen

Denne turen er en ren bakketur på vei til fjells men ikke lenger enn det. Bremstølsvatnet ligger og slipper ut Hellandselva / Onarheimselva ned i en vakker foss i bratterrenget. Ovenfor rigger Mjelkhaug og Englefjellmassivet. Engelefjell skal vi beseire senere, men nå i mai ligger snøen fortsatt på fjellet, så vi venter på barmark.


Vi starter ved vannverket ved Husnes, og går over ei vakker bru, og så et kort stykke gjennom skogen, før vi går langs et beite. 


Etter en halv kilometer kommer vi til et stikryss, der vi kan velge Mjelkhaug eller dagens mål. 


Videre opp i skog i jevn stigning. Her er stien veldig god, og det kan ildsjelen Gunnar Helland ta æren for, som har jobbet med stien i mange år, i følge Kvinnherad Turlag. Og selv om vi ikke vet dette mens vi tråkker opp i motbakken, er vi forbauset over kvaliteten, og synes stien kjennes lettgått hele veien opp, på tross av 500 meter stigning. 




Landskapet går i lys og luftig furuskog opp langs elva, som fosser ned lia i mer eller mindre avstand fra stien. Det går jevnt og trutt oppover. 


Omtrent på høyde med målet kommer vi til ei lita hytte, med et koselig tun, og vannkran naturlig anlagt i bekken.



Bortover i ganske flatt terreng med lavtvoksende furu, får vi en fin tur bort til der hvor elva har sitt utløp og hvor den løper raskt nedover stupene nedenfor. Det er ei bru her som vi går over, og finner en benk på den store steinen der det er merket Bremstølen. Vatnet ser vi aldri, bare det som løper ut. Imens dukker sola frem fra skyene, og vi får et nydelig kveldslys i en romantisk skog tilbake til start.





Middels
Tid: 2-3 t t/r
Distanse: 6,5 km t/r
Høydeforskjell: 473 m
Terreng: God skogsstiene, tørt, jevn stigning, skog, berg, skiltet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar