Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 20. april 2024

Kveldsturhytta på Tuftelandsfjedle


Vi fant et nytt turmål helt nord i Fitjar. Dette er en enkel tur til den såkalte "Kveldsturhytta". Hytta blir drevet at det lokale turlaget, og fungerer som dagsturhytte på dagen og kveldsturhytte på kvelden. Den er åpen for alle. 


Ved stistart er det en god ny parkering, hvor vi vippser litt. Stien starter på grusveg; - en helt ny grusveg, for her kultiveres det en del av bonden. Grusvegen går nesten helt til topps, hvor vi fortsetter på en fin gammel krøttersti, eller kjerrevei, hvis man har kjerre. 





På toppen er vi sultne og har medbrakt hjemmelagede fiskeburgere. Inne i hytta er det ei grue, og grillrist, men vi gjør det enkelt og pakker frem stormkjøkkenet for en rask middag. Flere personer stikker innom under middagen, men blir overrumplet av middagslukt, og sier de skal hjem å lage middag selv. 


For oss blir denne hytta dagens fineste kjøkken med god utsikt, og le for den skarpe kalde vårvinden som er for tiden.



Enkel
Tid: 1 t t/r
Distanse: 3 km t/r
Høydeforskjell: 100 m
Terreng: Grusveg, kjerreveg, sti, berg, tørt



torsdag 18. april 2024

Nuten fra Skokland


Det står ferdig en ny dagsturhytte på Nuten. Dette må observeres, så vi planlegger en ekskursjon blant oss dagsturhytte-eksperter. Hytta åpner ikke offisielt før om 11 dager, faktisk...

Vi har før startet fra nabolaget på Kvala, ved foten av Nuten, både opp bratta og ned slakka, utover, innover og tilbake igjen. Alltid fra nabolaget. Idag prøver vi en ny vri. Jeg har nemlig sett at det finnes en villere slakkere sti fra Skokland. Vi kjører dit og prøver. Parkering blir ved Haugesund Modellklubb. Utrolig nok slipper vi ikke inn.


I stedet modellerer vi en sti opp i skogen på andre siden av vegen. Stien er mye bedre enn ventet. Har aldri sett beskrivelser eller hørt om denne ruta til topps, men her var det jammen meg preparert med steinheller og trappetrinn den første bratta. 


Og mer trengs ikke. Store deler av stien går tørt gjennom skogen eller på berg med god friksjon. På en liten halvtime er vi oppe ved dagsturhytta, rett ved toppen til Nuten.


Utsikt mot Kvala / Årabrot


Det er alt vi trenger i kveld. Ny kort rute til ny dagsturhytte og topptur: Lett!

Enkel
Tid: 1t t/r
Distanse: 2 km t/r
Høydeforskjell: 100 m
Terreng: skogssti, berg, jevn stigning

onsdag 17. april 2024

Tømmerhammarodden


Det er lenge siden jeg var på Tømmerhammar, og begge gangene var det mørkt. Så når både minnet og dagslyset svinner hen, er det ikke lett å huske turen. Men i kveld (atter en gang kveld) skulle Goturlaget bestige Tømmerhammar, denne lille fjellkanuasen 95 moh.

Vi bruker i kveld suksessruta fra Førland. Her er det greit å følge oppskriften for parkering, for bøndene har vel fått nok av idiotisk parkering rett foran låven...

Og da kan man bare gå med god samvittighet forbi gårdstunet og følge skiltinga til foten av fjellknausen . Vi går med god samvittighet, men litt tidsklemme, for jeg har sett utsikten i mørke før, så det lå ikke øverst på huskelista. 


Ved foten av fjellknausen er det et lite jorde. Der må man bare sikte seg ned til laveste punkt mot havet, så dukker det opp et hull i steingarden, og resten av stien er selvfølgelig. 



Vi tar selvsagt litt selfie på toppen, men fortsetter ned til varden Tømmerhammarsodden, og tenker på å gå ned til Tømmerhammarsoddevika, men synes Tømmerhammaroddevikhavet ser for stort ut, og vender hjem etter solnedgangen.

Utsikt sør mot Årabrot


Enkel
Tid: 1 t t/r
Distanse: 3 km t/r
Høydeforskjell: 70 m
Terreng: Traktorvei, skogsstiene, berg, bratte partier

tirsdag 16. april 2024

Uradalsvatnet


Hver gang jeg tror at det ikke finnes flere turmuligheter på Haugalandet, dukker det opp en ny. Uradalsvatnet visste jeg ikke om, selv om jeg har gått mye tur i Haugesund. Det er kanskje fordi vatnet ligger midt mellom en rekke boligfelt på Austrheim, og jeg vil helst vekk fra sivilisasjonen....

Turen ut går fra hvor som helst, men starter man som oss ved Udland Rema & Kirke følger man gruset turveg opp til vatnet, og returnerer like godt tilbake. En tur på 1 km hver vei.

Enkel
Tid: 30 min
Distanse: 2 km t/r
Terreng: Grusveg, flatt

Årabrot


Årabrot forbinder jeg med søppelfylling og kloakkrenseanlegg i Haugesund. Derfor ble jeg positivt overrasket da vi kom ut til hussamlingen i Ørevik og skulle følge strandlinja nordover. 

Ørevik

Her ute er sjøen grov og bergene likeså. For strandlinje blir feil benevnelse, og det kan heller ikke kalles det svaberg, for å legge inn hit med båt eller hva det måtte være må vel kunne sies å be om bråk.  

Sjåvik


Rett over de nederste bergene og taren, ligger gresset og later som ingenting. Vel er det forblåst, men gresset her ser ut til å trives. 


Når vi fortsetter fra Sjåvik kommer vi forbi Salamanderdammen, hvor det visstnok skal finnes frosk, og en annen utrydningstruet amfibie jeg ikke kommer på hva heter. Men sivet ser ut til å beskytte dyr og rumpetroll godt her ute ved havet. Det er for øvrig mange dammer ute på bergene, som ikke er like godt beskyttet. 


Vi kommer etterhvert ned til Grønavik, hvor villskapen ender i et eldorado for den steingale godama mi. Herfra går vi på bilvei tilbake til parkeringsplassen. En fin kveldstur og et nytt turmål registrert.



Enkel
Tid: ca. 1 time
Distanse: 2,5 km
Høydeforskjell: 25 m (totalt 70)
Terreng: Gruset turveg, skogsstiene, bilvei, berg, småkupert

Ut.no



søndag 14. april 2024

Alsvåg


Vi her vært nord på Bømlo i hele ettermiddag og sola er på vei ned, så vi avslutter like godt mot vest. Alsvåg (Alvsvåg) ligger vest for Svortland, der småhavnene ligger tett og idyllisk som perler på en snor.

Vi kjører gjennom et par viker før vi finner parkeringsplassen, og går den vesle stien langs sjøen. Stien er kupert og enkel, og i sør ser vi brua over til den enda mer vestlige Huskjo, en av mange øyer på Bømlo.



Etter de første hundre metrene på ruta fører stien oss inn i mye kratt og vekk fra sjølinja, som er litt skuffende, i grunnen. Vi ender oppe ved et pensjonert gruveområde, og korter av ruta raskest mulig. 


Vi følger traktorveien raskest mulig tilbake til Alsvåg. Og selve Alvsvåg ligger der vakkers med småhavner, brygger og naust, som et billedlig bilde av et portrett.


Enkel
Tid: 1 time
Distanse: ca. 3 km
Høydeforskjell: 20 m (Totalt 75 m)
Terreng: Skogssti, berg, grusveg

Hammaren rundløype


Denne turen er en del av Gåslandsmarka, men er merket som Hammaren rundløype. Vi blir lokket hit av Friluftsrådet, og utforsker vår andre korttur i dag, sånn rett etter regnværet. Denne turen er gruset turveg som er tilpasset hjulbente, men vi går oss litt vill etter sprikende turbeskrivelser, dessuten er vi på leit etter et utsiktspunkt for å sjekke inn "TellTur" poeng. Men vi får oppleve området godt nok.


Turstiene er bygget rundt Hammaren, som er et berg med benk, Fra parkeringen langs Sæverudsøyvegen går vi opp nybrottsarbeid mot en vanntank. 


Her leder stiene til og rundt Rotatjødn på et idyllisk lite friluftsområde. Tar man av fra trillestien kan man, som oss, komme seg opp til Hammaren og sette seg på benken, når den ikke er våt.

Vi derimot forsøker å finne ut av rundturen helt selv, og roter oss ned på skogsstiene som leder oss til bilvegen. Det skulle vi visstnok også gjøre, men på et annet punkt. Så følg heller turbeskrivelsen til Ut.no og ta heller Hammeren som en avstikker....


Enkel
Tid: 30-45 min
Distanse: 2 km
Høydeforskjell 45m (140m totalt)
Terreng: Gruset turveg, rullestoltilpasset, skogssti, myrlendt