Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 8. mai 2022

Steinfjellet i Olalia


Dette er det tredje Steinsfjellet på Haugalandet som vi utforsker i år. For både på Åkra og i Haugesund er fjellene laget av stein. Nå er det fjellet i Olalia vi skal utforske. Før denne dagen ante jeg ikke at det fantes et steinfjell i Olalia, men turtips og konkurranse fra Friluftsrådet vest lokker oss ut til en ettermiddagstur fra Fjellstøl ovenfor Sandeid.

Vi passerer konfirmasjonen ved skihytta og går opp på grusvei 2 små kilometer til vi møter grusveien fra Oppheim.


Herfra fortsetter vi 2 kilometer til på grusvei over høyrepartiet ved Toska. Så langt er intet nytt. Vi har vært mange turer på denne strekningen, og tenker med oss selv at dette er enda kjekkere på ski. Etter nærmere 4 km på grusvei kommer vi til dagens egentlige ekspedisjon: Ved Ongelsvatnet tar vi av til venstre og oppover myrene i et parti som skal vise seg å være ganske fuktig. 

Ongelsvatnet

Ongelsdalen

Etter et par hundre meter krysser vi Ongelsdalen og fortsetter på mer myr. Heldigvis har våren vært ganske tørr, men her oppe er det snøsmeltingen som lager fukt langs leden vår. 

Nå bratter det seg til. Det ligger en del snøfonner i bakkene, og til tider klatrer vi nærmest på fire opp bratthenget. Og slik fortsetter vi helt til vi såvidt kommer på berg og kan se varden lenger borte. Nå har vi bare et par hundre meter igjen, så er vi fremme. Denne turen går ganske mye på grusvei. Ellers er den ganske fuktig. Vi gikk denne på kveldstid i ganske dødt lys, så heiene viste seg ikke fra sin beste side denne gangen. Terrenget rundt Olalia er lett å gå i hvis man har gode fjellsko som tåler våtmark. Til vinteren frister det å gå den på ski, for da er det enda kjekkere å renne tilbake...

Middels
Tid: 3 t t/r
Distanse: 12 km t/r
Høydeforskjell: 350 m
Terreng: Grusvei, myr, berg, fuktig, bratte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar