Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 28. mai 2022

Øyhopping i Blindleia

Camp Blindleia

I Lillesand ligger en beskyttet båtlei  som er populært for båtfolket. Leia er beskyttet av Justøya fra Skagerak i sørøst, og regnes som det "stilleste vannet" i hele landet.  I dette området ordner vi oss basecamp for å utforske området til lands og vanns.

Øyhopping i Blindleia


Det har vært vindfullt siden vi kom til Lillesand denne våren. Det overrasker oss, for Lillesand og Blindleia regnes som selv garantien på stille vann. Men vi har lært mer siden vi kom hit, og den lokale campingverten har allerede fortalt om den typiske "sørvesten" som kommer i mai. Men i dag ser det bedre ut. Vi legger ut fra stranda i Tingsaker tidlig på formiddagen og er klar for å padle sørvestover. 

Lillesand

Vi nyter det stille vannet helt til vi kommer til Lillesand havn. For her går båtene i kryss og tvers, og bølgedemperene bidrar med dobbelt så urolig sjø. Med kryssende bølger danser vi oss forbi havna og sikter mot Guttebukta, hvor vi tar en pause fra bølgingen.


Herfra ser vi over til Skauerøya og Gullholmen. Vi har planlagt en rolig dag, og krysser leia til Gullholmen, hvor vi setter oss ned og tar en aldri så liten liten en. Det er deilig vær så dagen skal nytes til fulle. Over på andre siden ser vi Skauerøya, hvor det finnes stier rundtomkring. Her er det nemlig et friluftsområde for de som kan svømme...

Skauerøya

Vi har en god pause før vi padler noen få tak over til Skauerøya, og lander der for en liten spasertur. Det er gode stier her og vi runder vestsiden av øya. Bare et par private fritidsboliger ligger her, forskanset av gjerder slik private gjør. 


Sørover går vi retning Skagen, og observerer et mer livlig hav utenfor Blindleia. Vi fortsetter videre østover gjennom blandet skog.



Gjennom skogen kommer vi til noen gamle åkerlapper som er ute av drift. Men det er tydelig at det har vært mye aktivitet her.


Det går kjerrevei videre inn til våningshuset, som bærer preg av storhetstid, men som i dag driftes av Lillesand kommune. Ved stranda er det brygger og frihavn for allmennheten. 



Vi runder tilbake til kajakkene og fortsetter vår døsige padling. Til å begynne med holder vi oss langs land på Skauerøya og friluftshavnene her.


Men så sikter vi oss mot Slåttholmen, som også er et friluftsområde. Det er gode brygger på holmen, men vi runder innsiden og finner ei lita grunne der vi parkerer. For nå er det tid for middag.



Slåttholmen




Etter en god pause på Slåttholmen padler vi videre inn i Blindleia og kommer til den største øya; Justøya. Her spankulerte vi tidligere, og kjenner øya fra innsiden. Nå padler vi inn i Krossviga og under brua.



Innover smalner sundet og på stille vann kommer vi til Espeviga, hvor vi nyter vannet, kvelden og idyllen.


På vår retur i vakkert kveldslys svinger vi innom Steinholmen, hvor vi tar oss en liten pause på en fin strand som ligger på nordvestsiden.


Etter en liten pause tar vi siste etappe tilbake til Tingsaker, hvor basecamp venter oss. Og slik kan man somle seg gjennom en hel dag og bekrefte at dette har vært en Gotur, slik gåturer skal være...

Mågeholmen



Blindleia er et paradis for båtfolket, men vi padlet her i mai, og slapp unna den verste båttrafikken. 

Middels
Distanse: 12 km
Farvann: Innaskjærs, rolige forhold, holmer, øyer, sund, mye båttrafikk i høysesong

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar