Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 21. mai 2022

Mørkadalsfjellet

Camp Bømlo

Vi har kommet til mai du skjønne milde, og har ordnet oss avspasering og mange inneklemte fridager. På Bømlo er det både padlemuligheter og turmuligheter, så vi etablerer basecamp midt i Kuleseidkanalen. Herfra skal vi utforske Bømlo høyt og lavt, inn og ut, sør og nord, øst og vest.

Tur 11: Mørkadalsfjellet



Vi er på dagens andre turmål. Denne gangen er det "TellTur" som lokker oss avgårde til det sørligste turmålet på Bømlo. Stien til Mørkadalsfjellet går fra Kalavåg, men man kan også gå en runde via idrettsanlegget og byggefeltet Løning, i nærheten av Langevågen. Det er dette vi prøver oss på.


Vi starter gjennom lysløypa ved idrettsanlegget, og går mot Løning. I byggefeltet er det noe vanskelig for fremmede å finne stien ut i marka igjen, men med litt hjelp fra lokale kommer vi oss ut på et beite, hvor en gammel kjerrevei leder oss langs havkanten til Løningsvatnet og ut i villmark. Så langt er det idyllisk nok til at turen er verdt det...



Løningsvatnet

Når vi kommer ut i marka ligner landskapet mistenkelig mye på Karmøy, med lyngheier, berg og småfjell. Vi går over småbergene og ned i myrene opptil mange ganger. Heldigvis er det lagt enkle klopper over myrene, så det går fint å komme seg over tørrskodd.



Men så får vi riktig retning mot Mørkadalsfjellet. Vi ser en hytte på toppen og lurer på hva dette kan være for noe...?

Mørkadalsfjellet 101 moh

Men stigningen opp til fjellet er lett, og vi er snart oppe og får sbvar på mysteriet. Dette er en gammel speiderhytte brukt til militært formål. Skuffende. Utsikten er derimot god. Her ser vi ut til Espevær, hvor vi var i formiddag, og vi ser selvsagt seilemerket "Siggjo" langt i nord. 


Espevær lengst ute mot vest

Siggjo i horisonten

Det blir en kaffebolle før vi forsøker oss på resten av rundturen. Mot Kalavåg går dette greit, med samme terreng av myr og berg og litt løvskog før vi når veien. Men så er det å finne stien videre mot idrettsanlegget?


Det gjør vi ikke, og etter litt leting over beiter og kratt gir vi opp. Vi følger heller landeveien i en omvei på asfalt frem til bilen.


Middels
Tid: ca. 2t rundtur
Distanse: ca. 7km
Høydeforskjell: 85m
Terreng: Asfalt, grusvei, skogssti, myrlendt, småkupert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar