Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 21. mai 2022

Espevær

Camp Bømlo

Vi har kommet til mai du skjønne milde, og har ordnet oss avspasering og mange inneklemte fridager. På Bømlo er det både padlemuligheter og turmuligheter, så vi etablerer basecamp midt i Kuleseidkanalen. Herfra skal vi utforske Bømlo høyt og lavt, inn og ut, sør og nord, øst og vest.

Tur 10: Espevær


Espevær har jeg hørt omtalt siden jeg satte min fot i Rogaland, men har adri vært her. Denne lille idyllen er et yndet reisemål for båtfolk, og så stor båt har jeg ikke. Nå når vi har fotfestet oss på Bømlo for en periode, er det på sin plass å utforske denne lille øya. Espevær er ikke landfast, og man må reise ut med rutebåt for å komme dit. Fra Eidesvik går rutebåten Rose Express et par ganger daglig, så vi satser på tur og retur på en og samme formiddag. Ute på øya skal vi gå den eneste turstien som finnes på den lille perla.

Eidesvik


Turen ut tar bare 10-15 minutter men er i et naturskjønt område. Snart er vi på brygga ved landhandelen, og kan finne turmålet. Vi bestemmer oss for en is når vi er ferdige, for det er viktig å støtte de lokale....


Espevær er en perle. Her er det bilfritt, og vi hører bare såvidt lyden av en ATV og småbåter innimellom. Mellom små hus og smale veier når vi frem til selve turmålet på få minutter. Vi passerer en feriegjest som bruker et lite hus som hytte. Han forteller oss at alt vokser p Espevær. Dette til tross for beliggenheten ute mot Norskehavet.


Stien er merket UFO, og vi kommer på myten om at en UFO har landet her, og har mistro og forundring over mysteriet som oppstod for snart 50 år siden. For Goturens del er ikke fokuset myter og fenomener, men naturen, og den er mer forunderlig enn UFO-fenomenet. Det er bare hundre meter mellom hver vik, og vegetasjonen varierer mellom hvert berg vi går. 


Brunntjørna

Nordrevågen

Pollen





Faktisk er det mest ordinære landskapet ved selve UFO-ringen. Foruten om ringen er det en vanlig gresslette i en vik. 


Vi passerer bartrær som klamrer seg fast i karrig jord, og her har lokalbefolkningen funnet ut at det også er rikt med troll på øya. 


Men vi merker at vi snart har tatt hele runden. Det er på tide å sette seg ned med en lokal bolle, og en kaffetår. Denne tar vi i Lyngtangen, før vi fortsetter videre inn i boligfelt og sivilisasjon.


Lyngtangen

Værvarselet


Som avtalt finner vi is på landhandelen, og sitter og nyter noen solstråler, før båten kommer og vi tar vendereis. Espevær er en sann idyll. Det er herved bekreftet....



Enkel
Tid: ca. 1 time rundtur
Distanse: ca.3 km rundtur
Terreng: Småkupert, flatt, gode stier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar