Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 1. mai 2022

Beglodd på Boknahåve


For 4 år og 2 dager siden gikk jeg denne fine turen ut til nordspissen av Bokn. I et nydelig lys fant jeg mange nydelige motiv ut mot småvatn og Karmsundet. I dag er det atter vår og vi går. Startpunktet denne gangen er i Føresvik, i motsetning til kirka som var utgangspunktet tidligere. 

Fra Føresvik går man gjennom boligfelt og frem til turstiene som er godt opparbeidet med grus og drenering. Her gjennom skogen blir vi beglodd av øyne fra alle kanter, og setter opp tempoet i et paranoid forsøk på å forsvinne. I enden av den brede sti kommer vi til den brede traktorvei, og følger den frem til Søllbrekk. Der vi tar av på noe som endrer seg til skogsstiene oppover bakken. Ned på andre siden blir stien noe våtere, og vi endrer snart kursen i mer nordlig retning.


Vi kommer nå til Sandvatnet, som ligger like idyllisk som sist. Kjerreveiene her er opparbeidet møysommelig, som om det skulle ha vært en herregård her. Teoriene dukker opp og vi diskuterer ivrig hvordan det kan ha seg at veien har blitt bygget så omhyggelig. Men den gamle veien strekker seg bare 200 meter og ender opp mot bilvei, så før diskusjonen er ferdig har vi glemt hele greia. Vi følger bygdeveiene litt vest før vi skal ut på sti igjen. Nå endrer landskapet seg til kystlandskap, berg og lyng. Opp bakken får vi utsikt mot viker og berg nordover. Boknafjellet er landemerket vårt i sør.

Boknafjellet i sør

Lammaneset

Vi fortsetter ned i myr og opp på berg frem til vi kommer til stidelet i Lindemyra. Her skal vi gå en litt kortere rute tilbake, men først må vi komme oss ut til "håvet". 


Lindemyra

Turen fortsetter gjennom myr og opp på berg, helt til vi nærmer oss Karmsundet og kan se nesten helt frem. Det er flere tjern ut mot neset, og bergene går på tvers av ruta, så noe kupert blir det til vi kommer til Nordra Boknahovstjørna, dvs det nordlige tjernet til hodet til Bokn. 

Søra Boknahovstjørna


Nordra Boknahovstjørna


Til slutt er det bare å komme over bergene utover på neset, og sette oss i solveggen for en utemiddag, som vi plata i går. Men i dag har kokken glemt gassen, så vi må nøye oss med turbar før vi vender tilbake.


Tilbaketuren går via Lindemyra og videre mot Stoggdalen. Denne ruta er atskillig våtere. Selv etter flere ukers tørke blir vi våte på beina gjennom den lille dalen. Deretter kommer vi ut på berg og er snart inne på turstien ved Førsvik igjen. Vi lar oss beglo av trærne igjen, men rømmer snart stedet for en aldri så liten kebab...


Middels / Krevende
Tid: 3-4 timer rundtur i Goturtempo
Distanse: 13 km
Høydeforskjell: 30m, totalt ca. 100m
Terreng: Gruset sti, skogssti, kjerrevei, berg, myrlendt, våte partier, småkupert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar