Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 14. mai 2022

Hovda i Våge

Camp Bømlo

Vi har kommet til mai du skjønne milde, og har ordnet oss avspasering og mange inneklemte fridager. På Bømlo er det både padlemuligheter og turmuligheter, så vi etablerer basecamp midt i Kuleseidkanalen. Herfra skal vi utforske Bømlo høyt og lavt, inn og ut, sør og nord, øst og vest.

Tur 2: Hovda


Starten på vårt opphold på Bømlo har ikke gitt oss det beste turværet, så vi klarer oss med småturer i dag. Etter vårt besøk i Lykling, finner vi en topp på andre siden av fjellet. Våge ligger rett sør for Kuleseidkanalen og er et utsiktspunkt rett opp bakken. Vi parkerer ved Våge skule og trasker bortover landeveien mot Vågspollen. På et jorde oppe i bakken finner vi skilting til Hovda og setter i gang oppstigningen.


Foto: Ingeborg Dale Mannes

Til å begynne med går vi gjennom et skar med skog og ser ikke stort annet. Det er noen få bratte partier og noen skogholt oppover. Noen glisne klopper (plankebruer) redder oss fra den verste gjørmingen oppover.



Foto: Ingeborg Dale Mannes


Fra et stidele oppe i høyden går vi på berg. I fjellet ser vi grønnstein, som er ett av 7 bergarter som har blitt tatt ut med bergverksdrift på Bømlo. Grønnstein ble i steinalderen brukt til skarpe redskaper, men egner seg ikke like godt som f.eks. flint og skifer. Det er en 10.000 år gammel kulturhistorie som berget her minner oss på.

grønnstein

Foto: Ingeborg Dale Mannes

Noen småbakker er det her før vi når toppunktet på 139 moh. Med gråværet som er i dag blir ikke utsikten fantastisk. Lyden er derimot upåklagelig. Det er nemlig motorsport på gang rett borti hugget, og et konstant brøl kommer fra banene på Jakobshaugane. Men.... det ligger i et naturskjønt område...

Utsikt mot nord

Vi stikker ned igjen, for en turpause. Det er bare ettermiddagen og muligheter for lettere vær i kveld, så da er det bare å vente litt....

Enkel:
Tid: 1t t/r
Distanse: 3km t/r
Høydeforskjell: 110m
Terreng: Asfaltert veg, skogssti, berg, bratte partier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar