Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 22. oktober 2022

Grønafjellet vs. Midtfjellet


Vi ser på værmeldingen at det skal bli tidenes høstdag værmessig, og planlegger årets siste langtur på Stord for denne gang. Området vi skal gå i ligger i Fitjar kommune, der de driver og ødelegger naturen til fordel for landbasert vindkraft. Vi har på de forrige turene observert propeller i nesten alle kroker vi har gått i kommunen, så her kan man trygt si at hele villmarken er skadelidende av utbyggingen. 

Dagens første mål går i Grønafjellet. Dette området er planlagt utbygget i nær fremtid, så dette er kanskje eneste sjansen vi får til å gå her mens det er villmark. Etter toppunktet Tindaslottet skal vi ned i et dalsøkk før vi går inn i vindmølleparken på det ruinerte Midtfjellet for å hente noen poeng til "TellTur"-konkurransen. Ned fra fjellet skal vi følge gamle Kyrkjevegen til Vistvik. Det blir derfor en tur av kontraster, fra idyll og villmark til industri og anleggsveger. 


Vi starter fra parkeringsplassen i Vistvik (Grønestølen). Der er det en god grusveg bratt opp langs Vistvikelva før vi tar av til skogs ca. 200 moh. 




Skogen er tett og stien svært bløt, så vi nærmest vasser frem til det første berget, hvor vi får litt fastland under bena. Det går slakt oppover med flere søkk og myrer hele veien til toppen. Bak oss får vi utsikt mot nord og Austevoll, mens det kanskje er fargene i marka som opptar oss mest.




Gradvis får vi mer berg under bena, og siste delen er det nesten bare fjell. Godt kamuflert mot toppunktet ser vi nesten ikke Tindeslottet før vi kommer rett på det. 


Tindeslottet kamuflert i røysa.

Tindeslottet er en nødbu med overnattingsmuligheter og kokemuligheter. Den ser ut til å være åpen for alle, så vi tar en gløtt inn i steinbua, men bestemmer oss for å sette oss utenfor og ta dagens første kaffe. 


Tindeslottet 596 moh

Tindane

Vi har planlagt mange kilometer i dag, så det er bare å fortsette videre. Nå går vi over store deler av Grønafjell mot Mosvatnet. Grønafjellet regnes som indrefilèten i Fitjar, og vi kan skjønne det, der vi går i småkupert terreng med innslag av småvatn og tjern. Terrenget er lettgått og tørt, sola har stukket frem og Grønafjellet får vist seg i sin beste prakt.





Nå vender vi nedover mot Mosvatnet. Her skal vi komme inn på stien som er navngitt "Stord på langs". Denne stien går fra Heio i Stord til Sandvikvåg i Fitjar (25 km). Vi kommer ned på stien i liene over Mosvatnet og skal følge denne ned til Svartavatnet.



Turen i dag har så langt kun vært bratt i starten, ellers har vi gått i slakt eller flatt småkupert terreng. Dette fortsetter hele veien til Svartavatnet. Fra Tindeslottet har turen også vært tørrskodd, og med det fine været er dagen så langt bare en eneste fryd.


Utsikt mot Kvernavatnet og Midtfjellet

Utsikt mot padde

Svartavatnet 389 moh

Fra Svartvatnet tar vi en kort avstikker på 500 meter. Vi har bestemt oss for middagspause ved Kvernavatnet. Der er det nemlig en fin gapahuk, med vanntilførsel og solvegg. Stiene ned dit er overraskende gode. Steinbelagte på de våteste partiene, og ellers en fin og slakk bakke nedover. Nå blir det middag...


Kvernavatnet 361 moh


Med ryggen mot vindmøllene

Dagens siste mål er en lang omvei. Vi skal bare plukke noen "TellTur" på veien hjem, men det gir oss en omvei på 6 km. Vi skal opp i det ruinerte området Midfjellet og nå toppen Handfjellsåta. Opp fra Kvernavatnet går vi i delvis myrlendt område, og opp på berget forbi Midtfjellsåta. Hefra er det anleggsvei 4 km til Handfjellsåta.

Ved Midtfjellsåta 500 moh

Når vi etter en times gange på vei når foten av fjellet er det bratt oppstigning på en lite nedtråkket sti opp til topps. Selve toppturen er rask, og vi får mye utsikt, og stort sett over vindmøller....

Bakken

Handfjellsåta 465 moh

Utsikt mot Austevoll og Tysnes

Midtfjellet vindmøllepark

Nei, dette gidder vi ikke, tenker vi, og skynder oss ned igjen for å finne Kyrkjevegen ned til Vistvik. Det er bare et par hundre meter ned til stien, så går vi ned i skyggenes dal. 


Skyggenes dal

Stien ned er utydelig og dårlig merket. Vi må stoppe opp en del, gå litt manngard og tenke fornuftig før endelig finner en sammenhengende sti ned i skyggeskogen. Nederst møter vi et hogstfelt som vi må karre oss fram i, og nå begynner vi å bli glade for at dagen snart er slutt.

Hogstfelt ved Hovland

Når vi endelig kommer ned ser vi dagens siste lys treffe løvtrærne i Vistvik, og med det er dagen komplett. Vi har hatt nok en nydelig høstdag ute i et vakkert fjellområde, truet for fremtiden....

Hovland

Krevende
Tid: 8 timer i Goturtempo
Distanse 16 km
Høydeforskjell: Totalt 800 m
Terreng: Grusveg, skogsstiene, fjellsti, berg, myrlendt, flatt, bratte partier, fuktige partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar