Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



torsdag 20. oktober 2022

Feøy


Godagene fortsetter. Også i dag benytter vi anledningen og tar en vel planlagt utflukt til Feøy (Føyno). Føyno ligger vest for Torvastad, og er "knyttet" til Karmøy med en vakker skjærgård. Vi spør oss litt rundt, studerer rutetabellene, og finner ut at den beste måten er å ta seg ut med skyssbåt fra Torvastad/Kveitevik rett etter jobb, og returen etpar timer senere. 

Kveitevika på Torvastad. Skyssbåten går herfra


Austre Hamn, Føyno

Turen med båt tar 10 minutter, så er det bare å labbe i vei på den nærmest bilfrie øya. Vi starter fra Austre havn og går Vestrehamnvegen forbi den gamle skolestua. Der treffer vi et par lokalkjente og spør om fine plasser til en liten piknik. Det er svært imøtekommende og tipser oss om flere steder på øya. Beste tipset er til kanalen i vest som kallen "Kanalen". 



Vestrehamnvegen


Men før kaffe vil vi se litt mer, og går til Vestre Hamn, der vi treffer en småbonde. Vi spør om tips til veien nordover i marka hans. Det er vi velkommen til å utforske, men vei blir til sti lenger nord i beitet. Vi utforsker veien litt nordover, og nyter idyllen som er her i dag. Føyno er utsatt for vær og vind, men i dag er det nesten helt stille, med sol og frisk høstluft.

Vestre Hamn

Sjydningshaugen

Ingen Feøy uten fe


Etter noen hundre meter i nord bestemmer vi oss for å ta kaffen. Vi har tross idyllen, et lite tidspress på oss, og må rekke kaffekos før returen. Vi sikter mot Kanalen og går Sørøyvegen.




Ved kanalen er det en flott bru over til Sørøya. Brua er oppgradert, mens kanalen ble bygget i den mest aktive sildetida tidlig på 1900-tallet. Her ville de sikre at havressursene kom fra vestsida av øya til havna i øst, når været var for hardt til å gå rundt mellom skjærene. 



Vi setter oss ned ved kanalen og nyter medbrakte tjukkaser fra Ekta. Da kommer jammen meg bonden vi traff tidligere, susende med båt forbi oss. Han stopper brått opp, og spør om vi vil ha krabbeklør. De er nykokte, og det er bare å forsyne seg. Overveldet av gjestmildheten, tar vi imot nok klør til et lite måltid, og middagen er sikra.



Nå nærmer det seg båt, så vi rekker ikke å gå nordøst til Ulveøya, men etter sigende var det her gruvedrift tidlig i forrige århundre. Vi får ta det en annen gang. Mens vi returnerer får jeg våte drømmer om å padle kajakk rundt holmene og øyene på Føyno. Det får bli en stille fin sommerdag....

Brattestøvegen

Vaholmen

Enkel
Tid: 2 t gotur
Distanse: 2 km 
Terreng: Asfaltert veg, grusveg, kjerreveg, flatt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar