Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 16. oktober 2022

Krokane


For to år siden oppdaget vi en perle på Haugalandskysten. Der ute har Svein Magne Vikse og turlaget opprettholdt gode turstier på Vikse i årevis. Han oppdaterer på Internett via Facebook, og er opptatt av at oss turgåere skal få den beste opplevelsen. Turstiene er godt skiltet, og i bakken er det nesten umulig å bli våte. I dag tar vi turen ut til Krokane, som er en gammel husmannsplass i bølgeskvulpet ut mot "Slettå". De siste dagene har det regnet mye. Vi er derfor spente på hvor godt stiene holder seg. 

PS! Ikke gå over gjerdet om du skal til Smørsund/Krokane

Fra parkering, kalt Fantahytta (det har stått en hytte her en gang) følger vi tydelig skiltet sti inn til gjerdeklyveren på den første myra. Vi misforstår skiltingen litt og går over gjerdeklyveren. Når vi går videre ser vi et dypt sår i veien. Bonden holder på med drenering eller lignende, og i det bløte terrenget er det vanskelig å komme forbi. Da kommer selveste Svein Magne Vikse i egen person, og driver og flytter på merkepinner. Han hjelper turgåere til å unngå sårene i veien. Vi spør om vi er på villspor, så han viser oss beste vei videre, og etter 37 meter er vi på rett vei igjen. Det er først senere vi skjønner at vi har møtt skaperen...

Stien går delvis på traktorveg

Fortsettelsen er enkel, delvis på skogssti, delvis på traktorveg. Det ser ut til at bonden har utvidet virket sitt litt lenger inn i marka, så helt velkjent blir ikke starten på turen. Men så kjenner vi oss igjen med den fargerike og tydelige skiltingen. Sist gikk vi mot Smørsund, men nå sikter vi mot Digranesvarden og videre utover mot havet. 



Ruta her går gjennom myrlendt terreng og langs nordsiden av Straumsvollsvatnet, deretter nord for Mørkavatnet. Det er godt tilrettelagt med broer, og steinbelagte stier. Noen vanndammer ser vi jo, men det skulle bare mangle etter alt regnet som har falt.

Mørkavatnet 5 moh

Etter litt kupert terreng kommer vi opp til Digranesvarden og får utsikt mot Krokane og Smørsund. 

Digranesvarden 57 moh
Utsikt mot Smørsund og Krokane

Vi går ned fra fjellet og over noen myrer. Det er godt skiltet hele veien, og stien er god å gå på. Vi fortsetter videre over noen små svaberg, så over en myr til. Her er det laget noen flotte bruer langs et berg. Det er lett å gå på Vikse... 





Rett før vi kommer til Krokane får vi besøk av kongen som overvåker besøket. Kongeørna svever lavt over oss, så jeg angrer på at zoomlinsa ligger hjemme. 

Kongen kommer




Vi fortsetter litt brattere ned til vikene og finner husmannsplassen som var her for snart 200 år siden. Der finner vi fortellingen om den sagnomsuste Smørsundkjerringa. Hun var vel som en trollkjerring å regne, men vel omtalt og populær mens hun levde. 




Igjen finnes nå bare noen hustufter på Krokane. Krokane er to viker formet av to nes som stikker ut i hver sin retning mot nordøst og sørvest. Tradisjonelt har det ikke vært lett å komme seg ut til Krokane. Den vanligste måten var båt. Derfor lå det kanskje ikke så upraktisk til i gamle dager. Nå er det gode stier, så enkleste vei er der vi går.

Krokane


Det har begynt å skinne opp, så et nydelig lys følger oss på tilbakeveien. En regnbue faller ned over Ryvarden lenger nord, og ønsker oss velkommen. Vi har nemlig flere planer i dag....

Flokehyttene neste...

Middels
Tid: ca 3 timer t/r
Distanse: 7 km t/r
Høydeforskjell: 57 m (ca. 200 m totalt)
Terreng: Kjerrevei, skogsstiene, plankebruer, myrlendt, tørre stier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar