Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



mandag 10. oktober 2022

Utslettefjellet

Camp Stord

Vi har høsteferie og satser på å bli bedre kjent med Stord. Denne øya har fjell opp til 750 moh. og mye utmark med et godt nettverk av merkede stier. Vi har i vår og høst gått to langturer midt på fjellet her. Nå satser vi på å utforske resten. Basecampen har vi lagt til en liten AB&B-hybel i Fitjar, som blir sentralt for de fleste turene på Stord.


Utslettefjellet er ikke utslettet, men ser ut til å vokse i popularitet, der det ligger stupbratt over Sagvåg på Stord. I 2021 ble det bygget en dagsturhytte på fjellet, og dette er turens mål. 

Bratt opp fra Nysæter

Det er for bratt å gå fra sentrum, men det finnes stier opp til topps både fra Nysæter og Dyvik. Begge steder er det gode parkeringsplasser. Vi velger å gå fra idrettsplassen på Nysæter. dette er en rødmerket sti bratt opp i et skar, men ser ut til å være den korteste ruta opp til topps.



Det går raskt opp bratta. Og høydemetrene forsvinner under oss. Selv i tett skog ser vi helt ned til idrettsplassen en langt oppe i lia. Men så får vi litt å stusse på. Øverst i skaret er det flere stivalg, og vi skjønner ikke helt hvilken sti som er den beste. Men det er ikke store avstander her, så vi tar sjansen på den bratteste oppå fjellet.

Tett stivalg

Det blir en del undring oppover stien. Til tider er den utydelig, og forsvinner i krattet, men innimellom ser vi tråkk, og kommer oss etterhvert opp på berg.Da blir oversikten bedre.


På 200 moh er vi like høyt som dagsturhytta, men ved feil topp. Vi må dermed gå ned i et dalsøkk før vi kommer over den riktige toppen. Denne er brattere så vi må klyve litt opp fra vår side. 



Når vi kommer over den rette toppen kommer vi rett på hytta ovenfra. Her tar vi medbrakte vafler og tar en kaffepause, før vi finner en enklere sti ned igjen. Denne går ned i dalen og har et stikryss som viser tydelig hvilken vei vi skal ta.

Utsletteslottet




Stien her er mer myrlendt og fuktig, emn det er enklere å finne frem og ned i skaret igjen. 

Middels
Tid: 1-2 t t/r
Distanse: 3 km t/r
Høydeforskjell: 200 m
Terreng: Skogssti, berg, delvis merket, bratt, myrlendt, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar