Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



onsdag 12. oktober 2022

Høgafjellet på Huglo

Camp Stord

Vi har høsteferie og satser på å bli bedre kjent med Stord. Denne øya har fjell opp til 750 moh. og mye utmark med et godt nettverk av merkede stier. Vi har i vår og høst gått to langturer midt på fjellet her. Nå satser vi på å utforske resten. Basecampen har vi lagt til en liten AB&B-hybel i Fitjar, som blir sentralt for de fleste turene på Stord.


Huglo er en liten øy østenfor Stord og vestenfor Husnes med et innbyggertall på 96 i 2020, kanskje bare 95 i år (...?). Vi er her for å bestige det høyeste punktet Høgafjell (218 moh) og ønsker å gjøre dette mellom to ferger. Navnet Huglo betyr haug, og det er haugen som er målet i dag.  Men vi blir sjarmert av den lokale butikken og finner også en liten kafé rett der borte, så kanskje vi må drøye litt, eller ikke....

Havna på Nordhuglo, med Småhaugane opp i bakken

For å ha tiden til hjelp hopper vi i turskoene med en gang etter niste og går opp asfaltvegen til Småhaugane, hvor vi finner stien til topps. 


Denne går først på skogsveg, så opp noen berg til første myra. Her er det godt tilrettelagt med klopper over myrene, så hadde det ikke vært for regnet, hadde vi gått tørrskodd.



Det er en liten stigning opp til de øverste myrene. Der oppe ser vi svaberg innblandet med myrgress, og veien opp ser utrolig kort ut. Vi blir derfor overrasket av at stien vender østover, nå toppen er i sikte rett frem. Vi diskuterer litt om det kan være riktig, studerer kartet som er litt tvetydig, men bestemmer oss for å følge skiltinga østover mot Såta, som i grunnen ser mye høyere ut. (...men er 7 meter lavere)


Stien vender østover mot Såta


Her oppe er det lettgått. Vi går stort sett på svaberg, med noen smådumper hele veien til topps. Ved Nonshaugen vender vi sørover igjen og nå rett mot varden. Selv om bergene ikke ser bratte ut, må vi ned å støtte oss innimellom, siden det er regnvær og glatt på svabergene. 




Med litt somling er vi på toppen etter en time. Og turen ned tar like lang tid. Vi rekker dermed ikke neste ferge, så tar oss en biltur som totalt tar 30 minutter. Da er alle veiene kjørt og Huglo gjort.


Enkel
Tid: 1 - 2 timer
Distanse: 4 km t/r
Høydeforskjell: 218 m
Terreng: Asfalt, skogsstiene, berg, myrlendt, jevn stigning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar