Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 23. oktober 2022

Håfjellet i skyene


Vi sikter mot Håfjellet i dag. Det er en av mange topper som ligger i de ytre Etnefjella mellom Skånevik og Etne. Et fjellmassiv som strekker over 16 km med topper fra 500-900 moh. I dette fjellet har vi bare gått langs gamle Postvegen, men i dag sikter vi på det høyeste punktet, Håfjelllet 937 moh. Været ser ikke spesielt lovende ut, med regn i lufta, men vi er optimistiske og tenker at vi får utsikt når det skal lette litt senere på dagen. 


Oppstart er i Hålandsheia 325 moh, der det er god parkering og skilting til øst og vest. Regnet ligger i lufta når vi går i fuktige stier oppover skogen. Det er myrlendt et stykke før vi kommer inn i en skog. Der er det en bratt oppoverbakke, deretter jevn stigning gjennom Stølsdalen opp mot neste myr.



Den neste myra er lang og fuktig. Vi sikker mot høyden på andre siden og kommer dit etter litt vassing gjennom myra. Nå går vi opp i skog igjen. Der er skogbunnen gjørmete, men ellers god sti opp til enda en liten myr som ligger i et dalsøkke. 

Mange småmyrer opp til 600 moh

Vi går herfra over en høyde og så ned til Nesestølen, som ligger på en myrlendt slette ca. 600 moh.  Fremdeles er det et tett skylag rundt oss når vi fortsetter opp bakkene. Her er det berg under bena, så det går lettere opp til neste dalsøkk 700 moh. Der blir vi misledet av stien, som tydelig vender mot venstre / sørvest, før den brått ikke er der lenger. På en flate der oppe leter vi litt rundt før vi finner stien. I skyene burde vi vært mer observante her, men vi finner tilbake til stien, og går snart ned til neste store myr.

Nesestølen 600 moh

Skyene ligger tett og det er ikke lett å orientere seg her oppe. Men vi skimter et skilt på andre siden av myra, og den viser oss vei til topps. Nå er vi kommet til foten av Håfjellet og har en bratt bakke foran oss. 

Foten av Håfjellet

140 meter høyere kommer vi til et skar der fjellbekken deler seg. Vi holder her mot venstre og passerer to tjern. Området har spesielle fjellformasjoner og med disse idylliske tjernene skapes det motiver overalt. 



Men det er tettskyet her oppe fremdeles så det er bare å gå på og opp den siste lille stigninga, nå på berg opp til toppunktet. Der oppe ser vi svært lite, og snur snart for en matbit.


Håfjellet 937 moh

På veien ned igjen letter skylaget på enkelte punkter, og himmelske utsikter åpenbarer seg i skyhullene. Det er da vi bestemmer oss for å ta denne turen i et bedre vær ved en annen anledning...

Middels/Krevende
Tid: 5t t/r
Distanse: 10 km t/r
Høydeforskjell: 610 m
Terreng: Skogssti, myrlendt, fjellsti, berg, bratte partier, fuktig

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar