Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



onsdag 19. oktober 2022

Gaupefjellet


Det er et nydelig høstvær og vi frister oss ut til en tur i Vats. Gaupefjellet ligger ytterst i Vatsfjorden og midt i Krossfjorden. Vi kommer dit ved å kjøre til Åmsosen og videre til Stokka og Kvamstjørna. Der er det en liten parkering på bakketoppen, og godt skiltet 150 meter fra parkeringen. Det er ettermiddag allerede så vi trenger tempo i dag. Dagene har kortet seg inn og sola går ned før det er kveld.

Stokkadal

I starten  av turen går vi på skogsvei noen hundre meter, og stadig ny skilting oppover. Det er fremdeles vått i bakken etter uker med pøsregn og få soldager i oktober, men stien er ellers tydelig oppover den første brekka. 



Over bakketoppen er det myrlendt. I dag er det svært fuktig så selv i skogbunnen må vi vasse oss gjennom stien. Det er derfor ikke mulig å gå tørrskodd gjennom dette partiet. Før neste lille bakke hopper vi over den lille idylliske Røssåna.

Røssåna

Det er et lite dalsøkk opp til neste myr hvor skiltene viser til både Tordisnuten og Gaupefjell. Vi går opp mot høyre og kommer snart på bedre stier. 


Nå er det mest berg under føttene og den siste biten går i slakt terreng ut mot toppunktet på 415 moh. Det høyeste punktet er en halvmeter høyere enn målet vårt i dag, så vi studerer kartet litt før vi springer ut mot den ytterste toppen, som er skiltet Gaupefjell. Det lønner seg.

Høyeste punkt har falt ned. Vi går litt lenger ut.

På toppunktet er det utsikt mot Krossfjorden, Vatsfjorden og Yrkefjorden (Yrkje). Nærmest over fjorden ser vi Gaupåsen, og Grytenuten litt lenger borte. 


Gaupefjell, med Krossfjorden/Yrkjefjorden og Gaupåsen bak ryggen.  Grytenuten i horisonten.

Sola står lavt nå, så det gjelder å komme seg tilbake før skyggene råder i fjellet. Vi går i solnedgangen nedover, fornøyde etter en godværsdag i vakre Vats.

Middels
Tid: ca. 2t t/r
Distanse: 6 km t/r
Høydeforskjell: 310 m
Terreng: Skogsvei, kjerrevei, skogssti, myrlendt, bratte partier, fuktige partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar