Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 1. oktober 2022

Torvøyna


Husmannsplassen Torvøyna var et forsøk på overlevelse, av et ungt par som flyttet dit i 1818. etter 21 år ga de opp og flyttet til Nedstrand med sine syv barn. Vi håper på å ikke gi opp før vi når inn dit. Det er allerede ettermiddag, og vi har noen få soltimer på oss. Turen inn til Torvøyna går fra Indrejorda og enda lenger inn i Slettedalen. Her er det helt flatt, som navnet tilsier, men på siden av dalen reiser fjellene seg 700 meter over dalbunnen.


Det er en gyllen tur vi får innover. Her har alt fått sene høstfarger. Stien går gjennom myr, og enkelte plasser er det store gjørmehull, så vi bruker litt lang tid innover for å unngå å drukne helt. Turbeskrivelsen vår er også feil, så det blir litt lengre tur enn forventet. 



Det er ca. 2,5 kilometer inn til husmannsplassen og vi bruker 45 minutter dit. Etter 180 år er det ikke mye igjen av plassen, men ved stien er det stablet en del stein, kanskje en jordkjeller. Ute på myra er det noen sammenraste tufter, og der er det laget en enkel benk. Her kan vi sette oss og leke sultne og slitne, slik husmennene gjorde. Men det får vi ikke til, så vi returnerer innen sola går ned.

Enkel
Tid: ca. 1,5 t t/r
Distanse: ca. 5 km t/r
Terreng: Skogssti, myrlendt, bløtt, flatt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar