Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 1. oktober 2022

Vetrhusstølen


Denne turen var et tips fra "TellTur"-konkurransen og Friluftsrådet Vest. Goturlaget er med i konkurransen i år, og det begynner å bli travelt å få med seg alle årets turmål i vest. Men vi har en plan. Fordelen med å være med er alle de nye turmålene vi finner. Denne stølen hadde vi trolig aldri tenkt på hadde det ikke vært for konkurransen. Vetr er et gammelt ord for "vinter", som kommer snart. Det er lite informasjon om stølen annet enn at den var i drift frem til 1880. Så da satser vi heller på at omgivelsene er vakre.


Det er første dag i oktober, og dagene begynner å bli kortere. Vi kan derfor ikke beregne "goturtempo" lenger, og må legge vekk de lange koseøktene, med middag og mat. For det å gå med hodelykt er ikke samme opplevelsen. Vi starter sent på formiddagen fra en liten parkeringsplass ved Vetrhus. Gården ligger noen kilometer forbi Maldal på Vanvikvegen. Den første kilometeren er lettgått på god grusveg opp til 470 moh. 


Men så begynner goturen. Vi går først gjennom en liten dal i løvskog. Her trer alle høstfargene frem. Selv om det nettopp har regnet er stien rimelig tørr, så vi har godt tempo oppover lia. 560 meter over havet ligger Svortetjøn idyllisk inn i ei grop i dalen.




Svortetjøn 560 moh

Fra tjernet går det nå brattere opp i bakkene mot Finnabunuten. Jeg finner ingen finner her, så undrer litt over navnet, og gir opp tanken. Oppover vasser vi i høstfarger. Det er fortsatt blåbær i lyng, og Godama lar seg ikke be to ganger. 






Det går fort i dag og etter en time er vi oppe på stølen 760 moh. Rundt stølen er det en åpen og fin høyfjellsdal, men vi nyter ikke denne plassen så lenge før vi returnerer.

Vetrhusstølen 760 moh

Middels
Tid: 2t t/r
Distanse: 6 km t/r
Høydeforskjell: 390 m
Terreng: Grusveg, skogssti, myrlendt, berg, bratte partier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar