Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



onsdag 12. oktober 2022

Kraftturen

Camp Stord

Vi har høsteferie og satser på å bli bedre kjent med Stord. Denne øya har fjell opp til 750 moh. og mye utmark med et godt nettverk av merkede stier. Vi har i vår og høst gått to langturer midt på fjellet her. Nå satser vi på å utforske resten. Basecampen har vi lagt til en liten AB&B-hybel i Fitjar, som blir sentralt for de fleste turene på Stord.


Det er tredje tur denne tredje dagen på Stord. Vi har i dag vært på Huglo og i Fitjar sentrum. Nå skal vi gå rett inn i vindmølleparken i Fitjar. Der har kraftlaget ødelagt hele Midtfjellet og har planer om å ødelegge mer. Men det er ikke lov å kjefte på kraftutbygging når prisene er 10 ganger så høye som normalt, så vi viser godvilje og kommer oss avgårde for å observere kraft i kraftig vær.

Olstjørna

Utgangspunktet er Olstjørna, hvor det er parkeringsplass og utgangspunkt for trim og tur i Fitjar. Det er allerede frisk bris og regn i lufta når vi går opp grusvegen til det Midtvatnet 367 moh. 

Midtvatnet

Det gyldne landskapet kommer i sin rett i dette våte været, og det gjør også allværsjakkene. Vi forsøker å ha høyt tempo, siden det bare er 2 timer til solnedgang. Nå i gråværet kan der fort bli mørkt, men det ser ut til å være lysløype langt oppover, heldigvis.

Svartavatnet

Etter en liten halvtime er vi oppe ved veis ende; Svartavatnet, og vender nordover mot Midtfjellet. Oppover myrlendt terreng går vi på sti, mens været stadig blir verre. Når vi nærmer oss høyden kjennes det som om kuling lirker i klærne. Vi følger veien langs Beinatjørna og sikter mot Beinatjørnvarden.


Beinatjørna

I et øyeblikk forsvinner vindmøllene i det tette skylaget, og vi skjønner hvor vakkert det egentlig skulle vært her, men så blåses skyene vekk, og vi ser propellene igjen. 


Vi fortsetter til varden mens vinden øker på. På toppen klarer vi knapt å stå oppreist i vindkastene. Et turskilt har gitt seg og ligger på bakken. Rundt oss går alle vindmøllene på høygir. 

Beinatjørnvarden 500 moh

Selv tar vi et krafttak og setter fart på veien ned igjen, og vender tilbake til bilen noen minutter etter at lysene er tent. Det gjør ikke noe. I dag er strømmen billig... 

Enkel
Tid: 1,5 t rundtur
Distanse: 6 km rundtur
Høydeforskjell: 220 m
Terreng: Grusveg, fjellsti, våte partier, jevn stigning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar